مطالعه ی نشانه شناختی نقوش منسوجات مملوک
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: دومین همایش ملی زبان تزیین در طراحی مد ولباس
- کد COI اختصاصی: CONFZT02_022
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 313
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد نقاشی ایرانی، دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده هنر و معماری
استادیار گروه هنر اسلامی، دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده هنر و معماری
چکیده
هنر پارچه بافی در مصر از دیرباز رواج داشته به طوریکه علیرغم بافت آسیب پذیر آن، پارچه های بسیار زیادی از دوره های مختلف تاریخی درمصر باقی مانده است. یکی از دوره هایی که پارچه های نفیسی در آن بافته شده، دورهی سلطنت ممالیک است. ممالیک در طول سال های۱۲۵۰ تا ۱۵۷۰ میلادی بر مصر و سوریه و مدت اندکی نیز در هند حکومت کردند. هدف از این پژوهش تحلیل معانی پنهان در نقوش استفادهشده در منسوجات مملوک با رویکرد نشانه شناسی پیرس است. در پژوهش حاضر به این سوالات پاسخ داده خواهد شد: برای تزئینپارچه های دوره ی مملوک از چه نشانه ها و عناصر تصویری استفاده شده است؟ عناصر تصویری بر مبنای رویکرد نشانه شناسیپیرس چگونه طبقه بندی می شوند؟ این نشانه ها دارای چه مفاهیم و نمادهایی هستند؟ روش تحقیق در این پژوهش به صورتتوصیفی و روش جمع آوری داده ها به صورت کتابخانه ای می باشد. پارچه ها از بین آثاری که در موزه ی هنر کلیولند نگهداری می شود، انتخابشده اند. نتایج پژوهش نشان داد نقوش به کار برده شده شامل حیوانی، گیاهی و هندسی هستند و نشانه ها به صورت نمادین و نمایه ایو نمایه ای-نمادین هستند. نشانه های موجود در پارچه های مملوک ارتباط نزدیکی با رود نیل و همین طور مفهوم برکت و حاصلخیزی دارند.با توجه به کاربرد نقوش اسلامی مانند نقوش هندسی و کاربرد نقش ماهی و نیلوفر که پیشینه ی فرهنگی و تاریخی نزد مصریان باستان دارد،هنرمندان دوره ی مملوک در صدد ایجاد ارتباط بین هنر اسلامی و فرهنگ مصر باستان بوده اند.کلیدواژه ها
منسوجات مصر، هنر مملوک، نشانه شناسی، نقوش مملوکیمقالات مرتبط جدید
- حواس پرتی، عدم توجه به درس ، انزوا، اضطراب، کم رویی و اعتماد به نفس در دانش آموزان
- بررسی ، تحلیل و نقد آثار شاخص سینمایی محمد حسین مهدویان ( مطالعه موردی فیلم های آخرین روزهای زمستان ، ایستاده در غبار ، لاتاری و ماجرای نیمروز )
- ضرورت و اهمیت تئاتر در ایران
- جستجوی نگاه زن ستیزانه در سه گانه لورکا (عروسی خون، یرما و خانه برناردا آلبا) با تکیه بر آرا سیمون دوبووآر
- پالت رنگی در آثار وس اندرسون و رابطه آن با محتوا
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.