مطالعه امکان سنجی تثبیت لجن فاضلاب شهری با استفاده از گیاه پالایی (مطالعه موردی: تصفیه خانه فاضلاب شهر کرمانشاه)

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 31

فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_SRBAU-26-2_006

تاریخ نمایه سازی: 2 مهر 1403

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: گیاه پالایی نوعی تکنولوژی بر پایه استفاده از گیاهان است که کم هزینه و با محیط زیست سازگار است. هدف این مطالعه تعیین کارایی گیاهان گوجه فرنگی و پنبه در تثبیت لجن فاضلاب شهری با تاکید بر تثبیت کربن آلی و حذف فلزات سنگین سرب و کادمیوم می باشد. روش بررسی: در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی که در مقیاس پایلوت انجام شد، جهت دستیابی به اهداف تحقیق اقدام به کاشت گیاهان گوجه فرنگی و پنبه در بستر لجن ابگیری شده گردید. عملکرد گیاه پالایی با استفاده از سنجش تغییرات پارامترهای کربن آلی، pH، هدایت الکتریکی و فلزات سنگین سرب و کادمیوم طی مدت ۱۲۰ روز مورد سنجش قرار گرفت. یافته ها: نتایج حاصل از آنالیزهای آماری نشان داد که پس از گذشت زمان ۱۲۰ روز راندمان تثبیت کربن آلی، حذف سرب و کادمیوم در گوجه فرنگی به ترتیب به میزان ۴/۰ ± ۳۵درصد، ۳/۰ ± ۲۹/۷۴ درصد و ۴۲/۹۱ درصد و در پنبه به ترتیب به میزان ۷/۳ ± ۳۸ درصد، ۲/۳ ± ۹۳/۵۴ درصد و ۳/۰ ± ۲/۹۳ درصد نسبت به کنترل کاهش معنا داری یافت. علاوه بر آن اختلاف میانگین کارایی گیاه پالایی در تیمارهای پنبه و گوجه فرنگی تا زمان ۳۰ روز با یکدیگر معنادار نبود (۰۵/۰گوجه فرنگی و پنبه، می تواند بعنوان گزینه ای جهت تثبیت لجن فاضلاب و کاهش آلاینده های فلزات سنگین آن در مقیاس وسیع استفاده گردد.

نویسندگان

بهاره نوروزی

دانشیار گروه بیوتکنولوژی، دانشکده علوم و فناوری های همگرا، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران.

علی الماسی

استاد گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران.

رضا حاجی سید محمد شیرازی

استادیار گروه مهندسی محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران. (مسوول مکاتبات)

مجتبی سلمانی

کارشناسی ارشد، گروه مهندسی محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران.