شناسایی و تنوع گونه ای حشرات بذرخوار لگوم های مرتعی Fabaceae)) خراسان شمالی
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 79
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJFRPR-17-1_006
تاریخ نمایه سازی: 29 شهریور 1403
چکیده مقاله:
این پژوهش به منظور شناسایی و بررسی تنوع گونه ای حشرات بذرخوار گیاهان مرتعی لگومینوز (Fabaceae) استان خراسان شمالی در طی سال های ۱۳۹۵-۱۳۹۴ با نمونه برداری های هفته ای از فروردین تا شهریور هر سال انجام و شاخص های تنوع زیستی با استفاده از نرم افزار SDR محاسبه گردید. طی این تحقیق ۲۵ حشره بذرخوار شناسایی شد که به راسته های Hymenoptera، Coleoptera، Lepidoptera و Heteroptera تعلق داشتند. نتایج نشان داد از ۴۴۲۱ حشره بذرخوار جمع آوری شده، بیشترین تعداد به ترتیب از بذرهای لگوم هایAstragalus suluklensis (Frey& Sint) ، به تعداد ۵۹۳ نمونه (متعلق به ۱۰ گونه)، BoissA. macropelantus به تعداد ۳۰۳ نمونه (متعلق به ۷ گونه) و Bung A. iranicus به تعداد ۵۱۳ نمونه (متعلق به ۴ گونه) خارج شد. زنبورهایBruchophagus mutabilis (Nikolskaya, ۱۹۵۲) و Fedoseev,۱۹۵۴))B. astragali و سوسک Bruchidius virgatus (Fahraeus, ۱۸۳۹) به ترتیب با فراوانی نسبی ۳۵/۳۵، ۵۸/۹ و ۰۵/۷ درصد بیشترین فراوانی را در میان حشرات بذرخوار داشتند. بر اساس شاخص های تنوع گونه ای آلفا قرق سیساب، سالوک و پارک حفاظت شده ساریگل بیشترین و مناطق جاجرم و دامنههای جنوبی پارک ملی گلستان کمترین تنوع گونه ای را داشته، همچنین ارتفاعات ۱۲۰۰ تا ۱۸۰۰ متر نسبت به سایر ارتفاعات تنوع گونه ای بیشتری داشتند. در بین حشرات بذرخوار زنبورهای Bruchophagus mutabilis و B. astragaliبا۸۰ درصد خسارت، زنبور بذرخوار Zerova, ۱۹۹۲ B. dahuricus تا ۴۵ درصد خسارت، سوسک های بذرخوار Bruchidus virgatus، B. lukjanovistsci (Ter-Minassian, ۱۹۶۹) و (Boheman, ۱۸۲۹) B. astragali تا ۶۰ درصد خسارت و پروانه بذرخوار Etiella zinckenella (Treitschke, ۱۸۳۲) تا بیش از ۹۰ درصد خسارت از مخرب ترین حشرات بذرخوار بودند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
seyed ali asghar kalantary
کارشناس ارشد گیاهپزشکی
M. H. Safar Alizadeh
استاد، گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
H. Lotfali Zadeh
دانشیار پژوهش، بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات کشاورزی و آموزش و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران
Sh. Aramideh
استادیار، گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
Sh. Mirfakhraee
- استادیار، گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
S. E. Sadeghi
استاد پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :