ارزیابی عملکرد ریشه و صفات مورفولوژیک ۱۵ اکسشن و رقم کاسنی (Cichorium intybus L) در اراضی جلگه ای شمال کشور
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 45
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJRFP-28-2_008
تاریخ نمایه سازی: 29 شهریور 1403
چکیده مقاله:
به منظور ارزیابی عملکرد ریشه و صفات مورفولوژیک ۱۵ اکسشن و رقم کاسنی بومی و وارداتی(Cichorium intybus L.، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با پنج تکرار در مزرعه ایستگاه تحقیقات خشکهداران تنکابن استان مازندران در سال های ۹۷-۱۳۹۵ اجرا شد. در این تحقیق صفات تعداد برگ در بوته، طول و عرض برگ، ارتفاع بوته، عملکرد تر و خشک ریشه و بعضی از صفات کیفی ازجمله شکل و قطر ریشه، کرکدار بودن برگ و ساقه، زمان ساقهروی، چوبی بودن بافت تاج ریشه، دوره زایشی و دیرزیستی ارقام و اکسشن ها اندازهگیری شد. در سال اول برداشت ریشه انجام نشد و در سال دوم در انتهای مرحله رزت (آغاز ساقهروی)، برداشت ریشه و اندازهگیریهای مربوطه انجام شد. دادههای هر یک از صفات مورفولوژیک و عملکردی به صورت جداگانه تجزیه شدند. نتایج نشان داد که رقم Selenite بیشترین عملکرد ریشه تر (۴۵/۳۵ تن در هکتار) و خشک (۵۷/۹ تن در هکتار) را داشت و به تنهایی در گروه اول دسته بندی میانگینها قرار گرفت. نتایج تجزیه به مولفه های اصلی بر اساس عملکرد و صفات مورفولوژیکی نشان داد که دو مولفه اول و دوم در مجموع ۷۲ درصد از واریانس کل را توجیه نمودند. بر اساس نتایج تجزیه خوشهای به روش Ward، ارقام و اکسشن های کاسنی مورد ارزیابی در چهار گروه دسته بندی شدند. بیشترین فاصله ژنتیکی بین خوشه دو (اکسشن بهشهر) و خوشه چهار (ارقام خارجی) بدست آمد. نتایج حاصل از تجزیه خوشهای و تجزیه به مولفههای اصلی باهم مطابقت داشتند. بر اساس نتایج این پژوهش، اکسشن تنکابن از خوشه اول را میتوان برای انجام تلاقی با رقم پرمحصول Selenite در برنامه اصلاحی آینده کاسنیهای بومی در نظر گرفت.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
S. Pourmoradi
PhD graduated, Department of Plant Biotechnology, Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan, Rasht, I.R. Iran.
A. Aalami
Associate Professor, Departeman of Plant Biotechnology, Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan, Rasht, Iran.
M. Esfehani
Professor, Departeman of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan, Rasht, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :