ارزیابی زیستگاه کبک (Alectoris chukar) به روش تحلیل عامل آشیان بوم شناختی ((ENFA (مطالعه موردی: منطقه شکار ممنوع اشکورات)

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 30

نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IRIAT-10-19_015

تاریخ نمایه سازی: 31 مرداد 1403

چکیده مقاله:

پرندگان بخش عمده مهره داران کشور را تشکیل می دهند که در سطح وسیعی از مناطق خشک و بیابانی، نواحی جنگلی، سواحل، جزایر، دریاچه ها و سایر نقاط کشور پراکنده اند. منطقه شکار ممنوع اشکورات در استان گیلان از جمله زیستگاه های مناسب کبک (Alectoris chukar) از جمعیت مطلوب گونه برخوردار است. وجود زیستگاه های کوهستانی و تپه ماهوری و صخره های تند و تیز سبب شده که کبک ها به تعداد فراوان در این منطقه زیست کنند. به منظور مدلسازی مطلوبیت زیستگاه این گونه از روش تجزیه و تحلیل عاملی آشیان بوم شناختی(ENFA) درمحیط نرم افزار بایومپر Biomapper)) استفاده شد. در این مطالعه از نقاط حضور گونه به عنوان متغیر وابسته و از متغیرهای محیطی (طبقات شیب، طبقات جهت جغرافیایی، طبقات ارتفاع از سطح دریا، منابع آب (چشمه ها)، مناطق مسکونی (روستاها) و جاده ها به عنوان متغیرمستقل استفاده شد. نقشه مطلوبیت زیستگاه تهیه شده در این مطالعه برای گونه کبک موید این مطلب است که زیستگاه مطلوب این گونه در منطقه شکار ممنوع اشکورات از ارتفاعات ۱۷۰۰ متر تا ارتفاع ۲۸۰۰ متر از سطح دریا، و در شیب های بالای ۴۰ درصد قرار دارد. کوه های سرخه تله لیما، قاضی چاک، دلیجان، جورده از جمله مناطقی هستند، که فراوانی کبک در آنجا به ثبت رسیده است. همچنین، مهمترین متغیر در تعیین مطلوبیت زیستگاه کبک ها شیب و جهت می باشد.

کلیدواژه ها:

Alectoris chukar ، Eshkevarat protected area ، Habitat suitability model ، Ecological niche factor analysis (ENFA) ، Slope ، aspect

نویسندگان

زینب حسین نژاد

Tehran University

علی شیخی

Malayer University

حمید گشتاسب

Tehran University

علی جهانی

Tehran University

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • فراشی، آ.؛ کابلی، م. و فلاح باقری، ف. ۱۳۸۸. کاربرد ...
  • وارسته، ح. ۱۳۸۹. کاربرد نمونه برداری مسافتی جهت براورد جمعیت ...
  • فلاح باقری، ف و فراشی، آ. ۱۳۹۰. مدلسازی زیستگاه گرگ ...
  • سرهنگ زاده، ج.؛ یاوری، ا.؛ همامی، م.؛ جعفری، ح. و ...
  • برجی، م. ۱۳۹۱. مدلسازی و ارزیابی زیستگاه پلنگ ایرانی به ...
  • عرفانیان، ب.؛ میرکریمی، ح.؛ ماهینی، ع. و رضایی، ح. ۱۳۹۲. ...
  • محمدی، ع.؛ کفاش، ا.؛ یوسفی، م. و تقدیسی، م. ۱۳۹۳. ...
  • حسین نژاد، ز. ۱۳۹۴. ارزیابی توان اکولوژیکی منطقه شکار ممنوع ...
  • Hirzel, A. & Guisan, A. ۲۰۰۲. Which is the optimal ...
  • نمایش کامل مراجع