نقش دل بستگی پدر-کودک و عوامل موثر بر آن در تحول کودک: یک مرور روایتی
محل انتشار: دو فصلنامه تعالی بالینی، دوره: 13، شماره: 4
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 92
فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JCE-13-4_004
تاریخ نمایه سازی: 24 مرداد 1403
چکیده مقاله:
با توجه به آمارهای هشداردهنده درباره ی اختلال های روان شناختی کودکان، علاقه به بررسی تحول کودک به شدت افزایش یافته است. دل بستگی ایمن و کارکرد موثر خانواده و والدگری مثبت نقش بسیار چشمگیری در تحول کودک دارد. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف مرور نقش پدر در تحول کودک، عوامل موثر بر دل بستگی پدر-کودک و پیامدهای تحولی دل بستگی پدر-کودک صورت گرفت. این مطالعه از طریق جست وجوی مقالات در پایگاه های اطلاعاتی انگلیسی Scopus، Sciencedirect وPubMed و پایگاههای داخلی مرکز اطلاعات علمی دانشگاهی، بانک اطلاعات نشریات کشور، پرتال جامع علوم انسانی و پایگاه مرکز علمی جهاد دانشگاهی در بازه ی زمانی ۱۴۰۲-۱۳۷۸ (۲۰۲۳-۲۰۰۰) با کلیدواژه های تخصصی صورت گرفته است. حاصل جست وجو تعداد ۱۲۳ مقاله بود که نهایتا ۸۶ مقاله به مطالعه وارد شدند. نتایج حاصل از این بررسی نقش پدر و دل بستگی پدر-کودک در تحول کودک را آشکار کرد. همچنین، عوامل تاثیرگذار بر دل بستگی پدر-کودک را در چهار دسته ی کلی طبقهبندی کرد که عبارت اند از: ۱. عوامل مربوط به کودک؛ ۲. عوامل مربوط به پدر؛ ۳. عوامل مربوط به خانواده؛ ۴. عوامل فرهنگی. علاوه بر این، پیامدهای تحولی دل بستگی
پدر-کودک را در سه دسته ی کلی تحول اجتماعی-هیجانی، تحول شناختی-کلامی و آسیب روانی و مشکلات رفتاری شناسایی کرد. این عوامل نشان می دهند که پدران نیز نگاره ی دل بستگی فرزندانشان هستند و به واسطه ی تعاملات مثبت با کودکان، نقش بسزایی در پیامدهای شناختی، هیجانی و اجتماعی آن ها دارند؛ پس با درک بهتر رابطه ی دل بستگی
پدر-کودک و شناسایی عوامل موثر بر آن و پیامدهایی که به دنبال دارد، می توان به بهبود رابطه ی پدر-کودک کمک کرد و با تاکید ویژه بر نقش پدران، می توان بسته های آموزشی و مداخلات درمانی ای طراحی کرد که به پیشگیری از مشکلات رفتاری و هیجانی کودکان و درمان موثرتر این مشکلات بینجامد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مرضیه قریشی
Clinical Family Psychology, Department of Psychology, Humanities Faculty, University of Science and Culture, Tehran, Iran.
سمانه بهزادپور
Clinical Psychology, Department of Psychology, Humanities Faculty, University of Science and Culture, Tehran, Iran.
محمدرضا محسنی
Clinical Family Psychology, Department of Psychology, Humanities Faculty, University of Science and Culture, Tehran, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :