ارزیابی عملکرد سیستم مدیریت پسماندهای بیمارستانی مبتنی بر مدل تعالی در بیمارستان های منتخب نظامی
محل انتشار: فصلنامه علوم مراقبتی نظامی، دوره: 10، شماره: 2
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 55
فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_MCS-10-2_003
تاریخ نمایه سازی: 16 مرداد 1403
چکیده مقاله:
مقدمه: مدیریت پسماندهای بیمارستانی با توجه به تبعات بهداشتی و محیط زیستی حائز اهمیت است. ارزیابی عملکرد سیستم مدیریت مبتنی بر مدل ها می تواند موجب بهبود شرایط گردد.
هدف: پژوهش حاضر با هدف ارزیابی عملکرد بهداشتی- محیط زیستی و مدیریتی پسماندهای بیمارستانی با استفاده از مدل تعالی EFQM در سه بیمارستان منتخب انجام شده است.
مواد و روش ها: این پژوهش از نوع مطالعات کیفی است و به روش مقطعی انجام می شود. با بررسی متون و مصاحبه های ساختارنیافته با کارکنان و مدیران یمارستان های منتخب پرسشنامه محقق ساخته تدوین گردید. برای تائید روایی پرسشنامه از نظر خبرگان و برای سنجش پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید. در این تحقیق با بهره گیری از ساختار مدل برتری سازمانی (EFQM)، مدل ارزیابی عملکرد سیستم مدیریت بهداشتی- محیط زیستی پسماند های بیمارستانی در ۹ معیار در قالب "توانمندساز ها" و "نتایج" طراحی گردید. برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شد. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۲۳ تجزیه و تحلیل شدند. برای مقایسه بیمارستان های منتخب از روش آماری تحلیل کوواریانس تک متغیری (ANCOVA) استفاده گردید و از آزمون تعقیبی بونفرونی (Bonferoni) برای مقایسه زوجی استفاده شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که معیار (رهبری، خط مشی و راهبرد) و معیار (نتایج ارزیابی و مدیریت ریسک های بهداشتی-محیط زیستی) در بیمارستان A و معیارهای ( شراکت ها و منابع) و (نتایج کلیدی عملکرد) در بیمارستان B و معیار (ارزیابی و مدیریت ریسک) و معیار ( نتایج جامعه) در بیمارستان C به عنوان مهم ترین نقاط قوت بیمارستان های مورد مطالعه محسوب شده اند. همچنین مقایسه بیمارستان های مذکور با روش آماری تحلیل کوواریانس تک متغیری (ANCOVA) نشان می دهد اختلاف میانگین معیار (شراکت ها و منابع) در بیمارستان های B و C و (P<۰/۰۱۲) و معیار (نتایج جامعه) در بیمارستان های B و A و (P<۰/۰۱۷) معنی دار می باشند.
نتیجه گیری: مدیران ارشد در بیمارستان های مورد مطالعه، اطمینان دارند که ساختار سازمانی مناسب و سیستم مدیریت فرآیند، مستقر شده است که در حصول نتایج پایدار و رو به بهبود موثر است و برای معیار های نیازمند بهبود، باید برنامه هایی با اهداف بلندمدت و کوتاه مدت، برای بهبود و ارتقاء تدوین گردد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محمدحسن گل ریحان
Ph.D. Candidate, Environment Department, North Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
علی جوزی
Ph.D. Enviromental Science, Professor, Environment Department, North Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran,
مژگان زعیم دار
Ph.D. Enviromental Science, Assistant Professor, Environment Department, North Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
سحر رضایان
Ph.D. Enviromental Science, Associate Professor, Environment Department, Shahrood Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :