تحلیل مکانی و شناسایی مناطق پرخطر بیماری بروسلوز انسانی با استفاده از روش های اندازه گیری خودهمبستگی مکانی
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 93
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JHBMI-5-3_003
تاریخ نمایه سازی: 9 مرداد 1403
چکیده مقاله:
مقدمه: بیماری بروسلوز شایع ترین بیماری مشترک بین انسان و دام است که به عنوان یک تهدید بالقوه بهداشت عمومی محسوب می گردد. استفاده از سیستم اطلاعات مکانی کمک شایان توجهی به مدیران و تصمیم گیران حوزه سلامت عمومی جامعه در خصوص طراحی، اجرا و نظارت بر برنامه های کنترلی می کند.
روش: در این مطالعه توصیفی- مقطعی به منظور تعیین نوع الگوی سالانه بیماری از آماره عمومی موران، برای شناسایی مناطق پرخطر از آماره های محلی موران و Getis-Ord Local G* و برای مقایسه الگوی مکانی بیماری براساس میزان بروز سالانه در هر دو سال متوالی از آماره موران تفاضلی استفاده شد.
نتایج: نتایج نشان داد که بیشترین موارد در بازه زمانی هفت ساله در دهستان های شهرستان ملایر و کمترین موارد در شهرستان های اسدآباد و تویسرکان و نواحی مرکزی و غربی استان قرار دارند. میزان بروز بیماری از سال ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۳ افزایش و در سال ۱۳۹۴ کاهش یافته است. در خصوص تحلیل الگوی بیماری، الگوی همه سال ها به جزء سال ۱۳۹۱ خوشه ای تشخیص داده شد. خوشه های شناسایی شده توسط آماره های محلی موران و G* نشان دادند که خوشه های با نرخ بروز بالا و نقاط داغ در جنوب شرقی استان همدان قرار داشتند. نتایج حاصل از آماره موران تفاضلی نشان از ایجاد مناطق پرخطر جدید با گذر زمان در سطح استان دارد.
نتیجه گیری: با مقایسه الگوی مکانی بیماری برای سال های مختلف می توان گفت برنامه های کنترلی فعلی کارایی لازم را نداشته و نیازمند یک بازنگری کلی می باشند. نتایج حاصل از این مطالعه در تعیین نقطه شروع برنامه های آتی و بررسی میزان اثربخشی آن ها قابل استفاده می باشد.
کلیدواژه ها:
Point pattern analysis ، Human brucellosis ، Hamedan ، Global and local Moran’s I ، Getis-Ord G* ، Differential Moran’s I ، تحلیل الگوی نقطه ای ، بیماری بروسلوز ، آماره های عمومی و محلی موران ، آماره G* ، آماره موران تفاضلی ، استان همدان
نویسندگان
پیمان عباسی
M.Sc. student in GIS, Geo-spatial Information System (GIS) Dept., University College of Omran-Toseeh, Hamedan, Iran.
مجید کیاورز مقدم
Department of Remote sensing and Geospatial information system) RS & GIS (, Tehran university, Tehran, Iran
محمد عباسی
Department of Geo-spatial Information System (GIS), University College of Omran_Toseeh Ministry of Science Research & Technology, Hamedan, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :