سیستم تصمیم یار پزشکی برای تشخیص بیماری دیابت و هپاتیت مبتنی بر ترکیب بهینه سازی اجتماع ذرات و الگوریتم کرم شب تاب
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 39
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JHBMI-6-1_004
تاریخ نمایه سازی: 9 مرداد 1403
چکیده مقاله:
مقدمه: سیستم های تصمیم یار پزشکی در قالب یک برنامه کامپیوتری طراحی می شوند و به متخصصان پزشکی در اتخاذ تصمیمات تشخیص بیماری، کمک می کنند. هدف اصلی این گونه سیستم ها در واقع یاری رساندن به پزشکان در زمینه تشخیص بیماری می باشد، بدین معنی که یک پزشک می تواند با سیستم تعامل داشته باشد و در تحلیل داده های بیمار، تشخیص دهی و سایر فعالیت های پزشکی از سیستم کمک بگیرد.
روش: این مطالعه از نوع توصیفی-تحلیلی بود. مجموعه داده ها شامل ۷۶۸ رکورد دیابت با ۸ ویژگی و ۱۵۵ رکورد هپاتیت با ۱۹ ویژگی می باشند که از سایت جهانی UCI تهیه شده اند و از الگوریتم بهینه سازی اجتماع ذرات برای انتخاب ویژگی و از الگوریتم کرم شب تاب برای طبقه بندی بیماری دیابت و هپاتیت به دو کلاس سالم و ناسالم استفاده شد. از ۸۰ درصد داده ها جهت آموزش و از ۲۰ درصد باقی مانده جهت آزمون استفاده شد.
نتایج: بررسی اولیه نشان داد صحت الگوریتم های بهینه سازی اجتماع ذرات و کرم شب تاب برای مجموعه داده دیابت به ترتیب برابر با ۸۴/۴۱ و ۸۲/۰۸ درصد و برای مجموعه داده هپاتیت به ترتیب برابر با ۸۱/۸۴ و ۸۰/۳۴ درصد به دست آمد. همچنین صحت مدل پیشنهادی برای مجموعه داده دیابت و هپاتیت به ترتیب برابر ۹۵/۳۸ و ۹۴/۰۹ درصد بود.
نتیجه گیری: بر اساس یافته های این مطالعه، مدل پیشنهادی در مقایسه با الگوریتم های بهینه سازی اجتماع ذرات و کرم شب تاب از نرخ خطای کمتری در تشخیص بیماری برخوردار بود. یافته های این پژوهش می تواند به پزشکان در تشخیص به موقع بیماری دیابت و هپاتیت کمک نماید.
کلیدواژه ها:
Clinical Decision Support Systems ، Diagnosis of disease ، Diabetes mellitus ، Hepatitis ، Particle pool optimization algorithm ، Firefly algorithm ، سیستم تصمیم یار پزشکی ، تشخیص بیماری ، بیماری دیابت ، بیماری هپاتیت ، الگوریتم بهینه سازی اجتماع ذرات ، الگوریتم کرم شب تاب
نویسندگان
فرهاد سلیمانیان قره چپق
Ph.D., in Computer Engineering, Assistant Professor, Computer Engineering Dept., Urmia Branch, Islamic Azad University, Urmia, Iran
سید کیوان موسوی
Ph.D. Student, in Computer Engineering, Computer Engineering Dept., Urmia Branch, Islamic Azad University, Urmia, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :