برآورد مساحت اراضی کشاورزی سوخته شده با استفاده از سنجش از دور و سامانه اطلاعات جغرافیایی (مطالعه موردی، شهرستان سرپل ذهاب)
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 92
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_CSR-6-1_007
تاریخ نمایه سازی: 31 تیر 1403
چکیده مقاله:
سوزاندن بقایای گیاهی یکی از عوامل تاثیرگذار بر تولید گازهای گلخانه ای است. پایش میزان تولید این گازها در یک منطقه می تواند در کاهش تولید آنها حائز اهمیت باشد. این تحقیق با هدف برآورد مساحت اراضی زراعی که بقایای محصول آن پس از برداشت سوزانده شدهاند در سال زراعی ۹۶-۹۵ در استان کرمانشاه شهرستان سرپلذهاب انجام شد. از مزارع گندمی که بقایا پس از برداشت رها شده و آنهایی که بقایای پس از برداشت سوزانده شدند نمونهبرداری انجام و مختصات جغرافیایی هر مزرعه ثبت شد. سپس با استفاده از تصاویر ماهوارهای۸ LANDSAT سنجنده OIL/TIRS و انجام اصلاحات به روش FLAASH، برای بهترین تفکیک پذیری از روشهای ترکیب باندی شاخص مطلوبیت (OIF)، PCA و MNF استفاده شد و طبقهبندی تصاویر با استفاده از روش حداکثر مشابهت صورت گرفت. نتایج نشان داد که طبقهبندی تصاویر به نقاط سوخته و نسوخته همبستگی بالا و معنیداری با نمونهبرداری صحرایی داشت که در این میان روش ترکیب باندی OIF (ضرایب فی=۰/۸۰، کرامر=۰/۸۰ و ضریب وابستگی= ۰/۶۲) از بیشترین دقت برخوردار بود. بر این اساس مساحت زمینهایی که بقایای گندم در آنها سوزانده شده بود ۷۳۸۰ هکتار برآورد شد که ۵۶ درصد از اراضی آبی منطقه مورد مطالعه را در بر میگیرد. سوزاندن بقایای این حجم از مزارع شهرستان علاوه بر ایجاد آلودگیهای زیستمحیطی در منطقه میتواند پایداری تولید محصولات کشاورزی و باروری خاک را نیز با چالش روبرو کند، از اینرو توجه بیشتر به این مسئله و اتخاذ سیاستهای اصولی در این ارتباط از اهمیت ویژهای برخوردار است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سهیلا اسدی
دانشجوی کارشناسی ارشد اگرواکولوژی، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
علیرضا باقری
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
آرش آذری
گروه مهندسی آب، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :