ارزیابی کارایی طرح تغذیه مصنوعی بر بهبود وضعیت آب زیرزمینی با مدل ریاضی (مطالعه موردی دشت فیرورق خوی در استان آذربایجان غربی)
محل انتشار: مجله هیدروژئولوژی، دوره: 8، شماره: 1
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 67
فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_HYDTR-8-1_011
تاریخ نمایه سازی: 27 تیر 1403
چکیده مقاله:
افزایش برداشت از آب های زیرزمینی به همراه کاهش نزولات جوی، موجب افت تراز آبخوان ها شده است. اجرای پروژه تغذیه مصنوعی در جبران کسری و تقویت آبخوان ها اهمیت زیادی دارد. بزرگ ترین پروژه تغذیه مصنوعی حوضچه ای شمالغرب کشور در منطقه فیرورق در دشت خوی در استان آذربایجان غربی اجرا شده است. در این پژوهش جهت بررسی تاثیرات این پروژه مهم در احیاء آبخوان خوی، تغییرات سطح آب زیرزمینی فیرورق با کد دستوری MODFLOW در نرم افزار GMS شبیهسازی شد. واسنجی مدل در حالت پایدار و ناپایدار به ترتیب در مهر و آبان سال ۱۳۹۰ تا شهریور ۱۳۹۱ انجام و صحتسنجی آن طی سال آبی ۱۳۹۱-۱۳۹۲ انجام شد. مقادیر شاخص های آماری ضریب تبیین و ضریب NRMS جهت ارزیابی مدل برای دوره صحتسنجی بهترتیب برابر ۹۹/۰ و ۸۳/۰ درصد به دست آمد؛ که بیانگر عملکرد قابل قبول مدل در این دوره است. همچنین نتایج آنالیز حساسیت نشان داد؛ بیشترین حساسیت مدل به پارامترهای هدایت هیدرولیکی و ضریب ذخیره آبخوان بود. جهت نشان دادن تاثیر تغییر شرایط مدیریتی حاکم بر منطقه، ۵ سناریو با اعمال تغییر در میزان حجم آبگیری و افزایش برداشت از چاههای بهرهبرداری در مدل اجرا شد. نتایج سناریوسازی حاکی از تاثیر مثبت تغذیه مصنوعی بر افزایش نسبی سطح آب زیرزمینی در پایین دست محل تغذیه در منطقه فیرورق بود. همچنین با افزایش حجم آبگیری، تراز آب زیرزمینی حدود ۵/۰ تا ۰۳/۱ متر افزایش پیدا کرد و عدم وجود تغذیه مصنوعی و افزایش بهرهبرداری بیرویه سبب افت ۶۷/۱ تا ۱۳/۳ متری سطح تراز آب زیرزمینی دشت خوی شد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مریم خدایاری
کارشناسی ارشد،مهندسی آب گرایش سازه های آبی،دانشگاه ارومیه
بهزاد حصاری
استادیار و عضو هیئت علمی دانشگاه ارومیه ، گروه مهندسی آب و پژوهشکده مطالعات دریاچه ارومیه
حجت احمدی
استاد دانشگاه ارومیه
مریم محمدپور
مریم محمدپور، دکترای منابع آب، شرکت آب منطقه ای آذربایجان شرقی،
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :