آگاهی، رفتارهای پیشگیرانه و اضطراب ناشی از کوید-۱۹ و عوامل موثر بر استرس درک شده در زنان باردار: یک مطالعه مقطعی مبتنی بر بیمارستان

سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 52

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCWRMH01_010

تاریخ نمایه سازی: 21 تیر 1403

چکیده مقاله:

مقدمه: عوامل روانی و رفتاری ناشی از کوید ۱۹ اثرات معکوسی بر رفاه و سلامت جسمی- روانی عمومی داشته است. هدف این مطالعه ارزیابی ارتباط آگاهی، رفتارهای پیشگیرانه و اضطراب ناشی از کوید-۱۹ با استرس درک شده در زنان باردار بود. روش کار: این مطالعه مقطعی با استفاده از نمونه گیری در دسترس در بیمارستان های ارجاعی زنان زایمان انجام گرفت. آگاهی، رفتارهای پیشگیرانه و اضطراب ناشی از کوئد-۱۹ و مشخصات دموگرافیک زنان باردار توسط پرسشنامه جمع آوری شد. مقیاس استرس درک شده کوهن بای ارزیابی استرس استفاده شد. نتایج: مشارکت کنندگان شامل ۲۹۰ زن باردار] [M(SD) age =۳۰.۶۴(۵.۸۳); ۵۶% nolipar بودند. میزان آگاهی ۷.۹۹ (۱.۷۰) از مقیاس ۰-۱۲ و میزان رفتار پیشگیرانه ۳۴ (۴.۲۷) از مقیاس ۱۰-۴۰ بود. داده های مربوط به اضطراب ناشی از کوئد-۱۹ و استرس درک شده نشان داد که به ترتیب ۲۳.۸ % و ۳۸.۶% از زنان باردار اضطراب و استرس شدید داشتند. همبستگی مستقیم و معنی داری بین آگاهی و رفتارهای پیشگیرانه (۰۴۲۶ =r، p<۰.۰۰۱، moderate) بدست آمد. همچنین نتایج رگسیون تک متغیره نشان داد که به ترتیب رفتارهای پیشگیرانه و اضطراب از کوئد-۱۹ ۱.۷ درصد (β= ۰.۱۳۰, SE= ۰.۱۲۳, P=۰.۰۲۷) و ۵.۵۱ (β= ۰.۷۴۲, SE= ۰.۰۳۴, P<۰.۰۰۱) تغییرات استرس درک شده را به تنهایی تبیین می کنند. در رگرسیون چند متغیره، همبستگی متوسطی بین سه متغیر وضعیت اشتغال، رفتار پیشگیرانه و اضطراب با نمره استرس درک شده مشاهده شد (R=۰.۵۵۷) و اضطراب بالاترین ضریب رگرسیونی را داشت (β=-۰.۶۶۵). نتیجه گیری: این یافته ها اهمیت ارزیابی تجربیات و میزان درک زنان باردار از وضعیت موجود اپیدمی، چگونگی رفتار بهداشتی آنها، سلامت روانی و عوامل مرتبط با آن را برای کمک به ارائه دهندگان سلامت برای ارائه خدمات مناسب در دوران همه گیری را نشان میدهد.

نویسندگان

مائده اعلائی

پزشک عمومی، کمیته تحقیقات دانشجویی، ، علوم پزشکی تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

فاطمه عباسعلی زاده

مرکز تحقیقات بهداشت باروری زنان، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران

آزیتا فتح نژادکاظمی

گروه مامایی، مرکز تحقیقات بهداشت باروری و سلامت روان زنان، علوم پزشکی تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران