عوامل موثر بر به کارگیری خدمات ارزش افزوده موبایل در حوزه درمان سازمان تامین اجتماعی

سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 50

فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JMIS-10-1_005

تاریخ نمایه سازی: 19 تیر 1403

چکیده مقاله:

هدف در حوزه سلامت، به دلیل کمبود منابع پزشکی و رشد نامتقارن بین عرضه و تقاضا، هزینه های خدمات سلامت بالاست. خدمات ارزش افزوده موبایل می تواند کمبود منابع پزشکی را جبران کند و عدالت در توزیع خدمات سلامت را ارتقا دهد. هدف مطالعه حاضر، ارائه الگوی مناسب و موثر برای به کارگیری خدمات ارزش افزوده موبایل در حوزه درمان سازمان تامین اجتماعی بود. روش ها در این پژوهش که با روش توصیفی و به صورت مقطعی در سال ۱۴۰۱ انجام گرفت، جامعه آماری کارشناسان فناوری اطلاعات درمان سازمان تامین اجتماعی استان تهران بودند. پرسش نامه با ۶۲ سوال تنظیم و برای همه اعضای جامعه ارسال شد. روایی پرسش نامه براساس نظر ۵ نفر از خبرگان موردبررسی و تایید قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ ۰/۹۴۴ به دست آمد. برای تحلیل داده ها و شناسایی الگو از روش تحلیل عاملی اکتشافی و نرم افزار SPSS نسخه ۲۵ استفاده شد. یافته ها ۶۴ نفر در این مطالعه شرکت کردند که ۲۹ درصد زن و ۷۰ درصد مرد بودند. بر این اساس، الگوی خدمات ارزش افزوده موبایل در حوزه درمان سازمان تامین اجتماعی در ۱۶ عامل دسته بندی شد که به ترتیب رتبه، عامل درک منافع، درک رفاه، ارزش های کاربران، نتایج مشتریان، نتایج جامعه، نتایج سازمان، تاثیرات مالی و کسب و کار، تاثیرات کیفی، زیرساخت فناوری، کاهش ترس از فناوری، یادگیری و توانمندسازی، عوامل شغلی، حمایت و مشوق ها، نگرش، اطمینان پذیری و کاهش مخاطرات قرار گرفتند. نتیجه گیری مدیریت درمان سازمان تامین اجتماعی می تواند به منظور به کارگیری صحیح از خدمات ارزش افزوده موبایل، در جهت افزایش رضایت بیمه شدگان و بازنشستگان و بهبود فرایندهای خود با توجه به ابعاد و الگوی ارائه شده در این پژوهش اقدام کند.

نویسندگان

محمدرضا احمدی ورزنه

Department of Information Technology Management, Faculty of Humanities, Isfahan Branch (Khorasgan), Islamic Azad University, Isfahan, Iran.

علی رشیدپور

Department of Cultural Management , Faculty of Humanities, Isfahan Branch (Khorasgan), Islamic Azad University, Isfahan, Iran.

حمیدرضا پیکری

Department of Management , Faculty of Humanities, Isfahan Branch (Khorasgan), Islamic Azad University, Isfahan, Iran.

امیررضا نقش

Department of Management , Faculty of Humanities, Isfahan Branch (Khorasgan), Islamic Azad University, Isfahan, Iran.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Mahdipour Y, Khamernia M, Karimi A, Alipour J, Seidzaei F, ...
  • Ahmadi Varzaneh MR, Rashidpour A, Peikari HR, Naqsh AR. Ranking ...
  • Petersen F, Jacobs M, Pather S. Barriers for user acceptance ...
  • نمایش کامل مراجع