تحلیل پویای درجه ائتلاف و اعتبارسنجی نظریه تبانی و ساختار کارا در صنعت محصولات شیمیایی ایران

سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 128

فایل این مقاله در 31 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_QJERP-26-86_001

تاریخ نمایه سازی: 18 تیر 1403

چکیده مقاله:

هدف محوری این مطالعه اندازه­گیری درجه تبانی و بررسی اثرات آن بر سودآوری و تمرکز در صنعت تولید مواد و محصولات شیمیایی ایران است. بدین منظور از داده­های نه زیربخش فعال کد چهاررقمی (ISIC) این صنعت در بازه زمانی ۱۳۹۳-۱۳۷۵ استفاده شده است. در این تحقیق ضمن اندازه­گیری درجه تبانی با بهره­گیری از روش گشتاورهای تعمیم­یافته سیستمی دو مرحله­ای (SYS-GMM) اثرات متقابل همکاری و ائتلاف بین بنگاه­ها با سودآوری و تمرکز مورد تحلیل قرار می­گیرد. نتایج پژوهش با استناد به متوسط ضریب تبانی نشان می­دهد که بنگاه­ها در خصوص قیمت و مقدار به همکاری با یکدیگر می­پردازند. با افزایش تمرکز علاوه بر آن­که میزان تبانی و ائتلاف بین بنگاه­ها افزایش می­یابد رابطه غیرخطی بین تمرکز و تبانی نیز تایید می­شود. از سوی­دیگر، هرچند نتایج این مطالعه گویای اثرات مثبت همکاری، تمرکز و کارایی بر سودآوری است، اما در این میان، تمرکز و تبانی نقش موثر و برجسته­تری دارند. همچنین نتایج بررسی آزمون علیت گرنجری دمیترسکیو- هارلین نیز موید آن است که در صنعت تولید مواد و محصولات شیمیایی عملکرد بازار هم متاثر از ساختار بازار (تمرکز) و تبانی (رفتار) بوده و هم از کارایی هزینه­ای نشات گرفته است؛ بنابراین در این صنعت هر دو فرضیه تبانی و ساختار کارایی هزینه تایید می­شود.

کلیدواژه ها:

Coordination and Cooperation ، Collusion ، Profitability ، Concentration ، System generalized method of moments (SYS-GMM). ، ائتلاف وهمکاری ، توافق ، سودآوری ، تمرکز ، گشتاورهای تعمیم-یافته سیستمی (SYS-GMM)

نویسندگان

سمانه نورانی آزاد

Payame Noor University,Tehran, Iran

فرهاد خداداد کاشی

Payame Noor University,Tehran, Iran

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :