سیاست های پولی بانک مرکزی و نقش آن در بروز بحران های بانکی اقتصاد ایران در چارچوب شاخص تعدیل شده فشار بازار پول
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 73
فایل این مقاله در 36 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_QJERP-27-89_003
تاریخ نمایه سازی: 18 تیر 1403
چکیده مقاله:
بحران بانکی در سالهای اخیر سبب شده تا توجه محققین به سمت اصلاح نظام بانکی و راهکارهای مقابله با آن افزایش یابد. بحران بانکی میتواند با هجوم بانکی، وحشت بانکی، افزایش مطالبات غیرجاری، مشکلات نقدشوندگی و شوکهای برونزای کلان همراه باشد. از طرف دیگر سیاستهای پولی بانک مرکزی با استفاده از ابزارهای مستقیم و غیرمستقیم و همچنین دسترسی آزادانه بانکها به خطوط اعتباری و اضافه بردشتها از بانک مرکزی نیز نقش مهمی در بروز بحرانهای بانکی ایفا کرده است. در این مطالعه در ابتدا بحرانهای بانکی در اقتصاد ایران در چارچوب شاخص تعدیل شده فشار بازار پول در طی دوره زمانی ۱۳۵۲ تا ۱۳۹۵ با استفاده از دادههای فصلی شناسایی و سپس احتمال وقوع بحران بانکی با استفاده از الگوی مارکوف مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تجربی این تحقیق نشان می دهد که اقتصاد ایران در برخی از دورهها از جمله اوایل سال ۱۳۵۷، اواخر سال ۱۳۶۸، بین سالهای ۱۳۷۲ تا ۱۳۷۵ و همچنین بین سالهای ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۴ بحرانهای بانکی را تجربه کرده است. تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که سیاستهای پولی انبساطی بانک مرکزی و به دنبال آن افزایش خلق نقدینگی سیستم بانکی نقش مهمی در بروز بحرانهای بانکی و حرکت نقدینگی به سمت فعالیتهای نامولد داشته است. از این رو حرکت به سمت ابزارهای پولی جایگزین از جمله بازار بدهی اسلامی و یا بازار بانکی میتواند نقش مهمی در انتقال موثر نقدینگی به سمت بخشها مولد و تولیدی داشته باشد.
کلیدواژه ها:
Banking Crises ، Monetary Policies ، Modified Money Market Pressure Index ، Iranian Economy ، بحران های بانکی ، سیاست های پولی ، شاخص تعدیل فشار بازار پول ، اقتصاد ایران
نویسندگان
داود محمودی نیا
Vali-e-Asr University of Rafsanjan
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :