نابرابری درآمد و استطاعت خرید مسکن در کلان شهرهای ایران با رویکرد شبه پنل
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 92
فایل این مقاله در 34 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_QJERP-27-90_003
تاریخ نمایه سازی: 18 تیر 1403
چکیده مقاله:
مسکن از مهم ترین و گران قیمت ترین داراییهای دوران زندگی انسان و کالایی پرهزینه است. بنابراین استطاعت مالی خرید مسکن در سبد هزینه خانوار از موضوعات پراهمیت به شمار می رود. در این مقاله بر پایه مدل ژانگ (۲۰۱۵) و نیز مطالعه متلک و ویگدور (۲۰۰۸) ، با ترکیب دادههای مقطعی هزینه-درآمد خانوار تولید شده توسط مرکز آمار ایران و با ساخت دادههای شبهپانل و نیز با دادهسازی به روش کوهورت و تکرار مقاطع، رفتار خانوارها به مدت ۲۵سال مورد بررسی قرار گرفته است. مطالعه حاضر برای دوره زمانی ۱۳۹۴-۱۳۷۰ و شامل هفت کلانشهر تهران، کرج، مشهد، اصفهان، تبریز، شیراز و اهواز میباشد که تنها مناطق شهری را در بر میگیرد. از آنجا که ثروتمندان بیش از تقاضای مصرفی خود سرمایهگذاری سوداگرانه در مسکن انجام میدهند، این رفتار، عملکرد بازار مسکن و تقاضای موثر مسکن کمدرآمدها و میاندرآمدها را از طریق تشدید نابرابری درآمد تحت تاثیر قرار میدهد. نتایج نشان میدهد افزایش نابرابری درآمد سرانه خانوارها در کلان شهرها اثر منفی و معناداری بر درآمد باقیمانده (مخارج غیرمسکن خانوارها) و اثر مثبت و معنادار بر نسبت قیمت مسکن به درآمد خانوار و نسبت اجاره به درآمد دارد. افزایش نابرابری به صورت افزایش شکاف بین گروههای دارای درآمد بالا و درآمد پایین منجر به کاهش قدرت خرید مسکن خانوارهای کمدرآمد و میاندرآمد شده و کیفیت استفاده این خانوارها به طور معنادار کاهش مییابد.
کلیدواژه ها:
Income inequality ، Housing affordability ، Housing market ، Low income and middle income families ، Pseudo panel model ، نابرابری درآمد ، استطاعت خرید مسکن ، بازار مسکن ، خانوارهای کم درآمد و میان درآمد ، مدل شبه پنل
نویسندگان
علی اکبر قلی زاده
Bu Ali Sina University
مهدی عسگری
Bu Ali Sina University
داود جعفری سرشت
Bu Ali Sina University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :