بررسی پیچیدگی محصولات صنعت پتروشیمی ایران و فرصت های پیش رو
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 105
فایل این مقاله در 34 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_QJERP-29-100_008
تاریخ نمایه سازی: 18 تیر 1403
چکیده مقاله:
هدف از انجام این پژوهش بررسی پیچیدگی محصولات رقابتپذیر کشور در صنعت پتروشیمی و قابلیتهای فناورانه پیش روی کشور به منظور افزایش سطح این قابلیتها با استفاده از رویکرد پیچیدگی اقتصادی است. برای این منظور از دادههای صادرات ۱۲۸ کشور در سال ۲۰۱۶ بر اساس کدهای شش رقمی سامانه هماهنگ شده[۱] (HS۰۶)استفاده شد. با تمرکز بر صنعت پتروشیمی، نتایج حاکی از آن است که با تقسیمبندی محصولات پتروشیمی به چهار چارک بر اساس سطح پیچیدگی، از بین ۳۵ محصول رقابتپذیر صادراتی کشور، هیچ یک در چارک چهارم (بیشترین پیچیدگی) قرار نمیگیرند. همچنین با توجه به معیارهای پیچیدگی محصول، فاصله و منفعت فرصت، ۴۴ محصول جدید که در مرز همجوار قابلیتهای فناورانه موجود کشور قرار دارند شناسایی شدند. این محصولات، محصولاتی هستند که کشور را به قابلیتهای فناورانه و سطح پیچیدگی بالاتر سوق میدهند و در عین حال از قابلیتهای کنونی کشور چندان دور نیستند. در نهایت به منظور تعیین اولویت بندی محصولات منتخب، با توجه به سه معیار: تعداد رقبای اصلی صادرکننده، حجم تجارت جهانی و تعداد کشورهای واردکننده محصول، بازارهای بینالمللی این محصولات بررسی شد. بر اساس نتایج این مرحله نیز، از بین محصولات منتخب، ۷ محصول،به عنوان محصولات در اولویت تولید تعیین گردیدند.
[۱] Harmonized System
کلیدواژه ها:
technological capabilities – competitiveness - distance - product complexity – opportunity gain. ، قابلیت های فناورانه ، رقابت پذیری ، فاصله ، پیچیدگی محصول ، منفعت فرصت
نویسندگان
بهروز شاهمرادی
National Research Institute for Science Policy
عاطفه آدینه
Alzahra University
مژگان سمندر علی اشتهاردی
National Research Institute for Science Policy
زهرا افشاری
Alzahra University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :