شناسایی محل دفن پسماند شهرستان بوشهر با استفاده از روش ترکیبی دیمتل و فرایند تحلیل شبکه ای (DANP)
محل انتشار: فصلنامه سلامت و محیط زیست، دوره: 17، شماره: 1
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 64
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJHE-17-1_007
تاریخ نمایه سازی: 13 تیر 1403
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: مدیریت پسماند به دلیل افزایش جمعیت، گسترش شهرنشینی و تغییر الگوی مصرف، یکی از محورهای اصلی توسعه پایدار شهر است. هدف از این مطالعه شناسایی محل دفن پسماند در شهرستان بوشهر با در نظر گرفتن روابط بین معیارها با استفاده از روش DANP (DEMATEL-ANP) است.
روش بررسی: در این مطالعه ۱۷ معیار جهت شناسایی محل مناسب دفن پسماند شناسایی شد. در مرحله بعد وزن دهی به این معیارها توسط تکنیک تلفیقی تصمیم گیری چند معیاره DANP انجام شد. سپس متغیرهای وزنی استاندارد شده برای انتخاب محل دفن پسماند بر اساس تحلیل مکانی در نرم افزار ArcGIS ۱۰.۳ترکیب شدند.
یافته ها: از میان معیارهای موثر بر انتخاب محل مناسب دفن پسماند شهری مهم ترین معیار، معیار کاربری اراضی بوده است. معیارهای فاصله از مناطق مسکونی، فاصله از مکان توریستی و فاصله از جاده در جایگاه های بعدی از نظر اهمیت در تعیین محل دفن پسماند قرار داشتند. در این مطالعه پنج مکان به عنوان مناسب ترین مکان های دفن پسماند براساس معیارها در شهرستان بوشهر شناسایی و ارزیابی گردید. با بررسی این پنج مکان مشخص گردید که بخش شرق و جنوب شرقی شهرستان بوشهر، مناسب ترین مکان ها برای قرارگیری مکان دفن پسماند هستند.
نتیجه گیری: روش DANP کارایی بسیاری در مکان یابی دفن پسماندها را دارا است و این روش چارچوبی را برای حل مشکلات مربوط به انتخاب محل دفن پسماند فراهم می کند و می تواند زمینه رفع مشکلات نظری و عملی مکان یابی محل دفن پسماند را فراهم کند. این مطالعه می تواند به عنوان یک راهنما برای برنامه ریزی و مکان یابی دفن پسماند باشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سعید کریمی
Department of Environmental Management, Planning and Education, Faculty of Environment, University of Tehran, Tehran, Iran
بهاره رحیمی پور
Department of Environmental Management, Planning and Education, Faculty of Environment, University of Tehran, Tehran, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :