ارزیابی اثرات زیست محیطی باطله های معدنی تازه و اخیرا دپو شده در معدن مس سونگون
محل انتشار: فصلنامه سلامت و محیط زیست، دوره: 17، شماره: 1
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 143
فایل این مقاله در 24 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJHE-17-1_009
تاریخ نمایه سازی: 13 تیر 1403
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: آلودگی به فلزات سنگین در محدوده های معدنی یکی از چالش های بسیار مهم بوده و ارزیابی پتانسیل آلایندگی باطله های معدنی و اتخاذ تدابیری جهت کاهش تاثیر آنها بر محیط زیست مهم است. در تحقیق حاضر، پتانسیل خطر باطله های تازه دپو شده در محدوده معدنی مس سونگون مورد ارزیابی قرار گرفت.
روش بررسی: نمونه برداری با توجه به شرایط باطله های تازه دپو شده، به صورت تصادفی انتخاب شده و تعداد ۲۶ نمونه برداشت گردید. بمنظور انجام مطالعات سنگ شناسی و کانی شناسی، تعداد ۲۲ مقطع نازک و نازک صیقلی تهیه گردید. ۲۶ نمونه به روش طیف سنجی نشر نوری پلاسمای جفت شده القایی (ICP-MS) و ۱۰ نمونه به روش پراش اشعه ایکس XRD)) مورد تجزیه قرار گرفتند.
یافته ها: کانی های سولفیدی به عنوان منشا عمده آلودگی های زیست محیطی، در باطله های مورد نظر سالم و فاقد آثار دگرسانی هستند. با این وجود غلظت اکثر عناصر بالقوه سمی در ترکیب باطله ها بالاتر از حد استاندارد بوده و شاخص کل خطر اکولوژیکی برای باطله ها برابر با ۴۹/۹۳ (خطر زیست محیطی کم) است. با توجه به شاخص های زمین شیمیایی، عناصر As و Cu و Pb دارای سطح آلودگی قابل توجه هستند. مقادیر شاخص خطر غیر سرطانزایی برای کودکان (بجز آهن و آرسنیک) و بزرگسالان کمتر از ۱، بیانگر خطر سلامتی غیر سرطانزایی قابل توجهی نبوده و شاخص سرطانزایی نیز بیانگر وجود خطر سرطانزایی قابل توجه در صورت مواجهه طولانی با باطله ها برای کودکان در مورد برخی از عناصر است.
نتیجه گیری: باطله ها دارای پتانسیل خطر زیست محیطی قابل توجهی بوده و بنابراین بایستی مدیریت صحیح در خصوص نحوه دپوسازی بمنظور عدم انتشار و ورود عناصر بالقوه سمی به محیط زیست اطراف صورت گیرد.
کلیدواژه ها:
Copper mine waste ، Evaluation of ecological risk index ، Geochemical indicators ، Health index ، باطله معدن مس ، ارزیابی شاخص خطر اکولوژیکی ، شاخص های ژئوشیمیایی ، شاخص سلامت
نویسندگان
صفیه حسن زاد
Department of Geology, Faculty of sciences, Urmia University, Urmia, Iran
حسین پیرخراطی
Department of Geology, Faculty of sciences, Urmia University, Urmia, Iran
معصومه آهنگری
Department of Geology, Faculty of sciences, Urmia University, Urmia, Iran
فرخ اسدزاده
Department of Soil Science, Faculty of Agriculture, Urmia University, Urmia, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :