اثرات نانو ذرات آهن و مس بر فاکتورهای تنشی و سنتز رزمارینیک اسید در گیاه بادرشبی (Dracocephalum moldavica L.)
محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 13، شماره: 60
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 87
فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JISPP-13-60_025
تاریخ نمایه سازی: 13 تیر 1403
چکیده مقاله:
بادرشبی (Dracocephalum moldavica L.) گیاهی یکساله، علفی و معطر از خانواده نعناع (Lamiaceae) است. این پژوهش با هدف بررسی اثر مجزا و توام غلظتهای مختلف نانوذرات آهن ۰(، ۲۵۰، ۵۰۰ و ppm ۱۰۰۰) و مس ۰(، ۲۵، ۵۰ و ppm ۱۰۰) بر گیاهان ۳ ماهه بادرشبی و انتخاب بهترین تیمار جهت افزایش مقدار رزمارینیکاسید و فعالیت آنتیاکسیدانی انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با ۱۶ تیمار و سه تکرار در شرایط گلخانهای به روش افشانه برگی انجام شد. جهت تایید نفوذ نانوذرات به بافت برگی گیاه بادرشبی، عکس TEM گرفته شد. مقدار رزمارینیکاسید با استفاده از دستگاه HPLC اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که اثر تیمارها بر مقدار رنگیزههای فتوسنتزی، آنتوسیانین، ترکیبات فنلی، فلاونوئیدها، مالوندیآلدهید (MDA)، پراکسید هیدروژن (H۲O۲)، پرولین و فعالیت آنتی اکسیدانی در بادرشبی بسیار معنیدار بود و بهترین نتایج توسط تیمار ترکیبی با غلظت ppm ۱۰۰۰ نانو ذرات آهن+ ppm ۱۰۰ نانوذرات مس بدست آمد. در بهترین تیمار، مقادیر کلروفیل a، کلروفیل b و کاروتنوئید به ترتیب ۹/۹۰، ۱۲۵ و ۶/۹۱ درصد، آنتوسیانین ۹/۷۳ درصد، ترکیبات فنلی و فلاونوئیدها به ترتیب ۱/۷۴ و ۱/۵۷ درصد، MDA، H۲O۲ و پرولین به ترتیب ۱۱۴، ۹/۸۰ و ۵/۴۳ درصد و رزمارینیک اسید ۴۶۵ درصد نسبت به شاهد افزایش داشتند. همچنین در تیمار ترکیبی مذکور، مقدار IC۵۰ به میزان ۹/۵۶ درصد نسبت به شاهد کاهش نشان داد. همبستگی مثبت و معنیداری در سطح احتمال یک درصد بین مقدار تولید رزمارینیک اسید و سایر صفات به استثناء مقدار IC۵۰ (**۹۵۸/۰- r=) وجود داشت.
کلیدواژه ها:
Dracocephalum moldavica L. ، Reactive oxygen species ، Elicitor ، Secondary metabolies ، Transmission electron microscope ، بادرشبی ، گونه های فعال اکسیژن ، محرک ، متابولیت های ثانویه ، میکروسکوپ الکترونی گذاره
نویسندگان
نفیسه وارسته خانلری
Department of Plant Sciences, Faculty of Biological Sciences, Alzahra University, Tehran, Iran
خدیجه کیارستمی
Department of Plant Sciences, Faculty of Biological Sciences, Alzahra University, Tehran, Iran
منیر حسین زاده نمین
Department of Plant Sciences, Faculty of Biological Sciences, Alzahra University, Tehran, Iran
محمد عبدلی
Department of Plant Production and Genetics, Faculty of Agriculture, Malayer University, Malayer, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :