واکاوی جهاد ابتدایی با تکیه بر تفسیر نمونه

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی مطالعات جهانی در علوم انسانی، مدیریت و کار آفرینی
  • کد COI اختصاصی: CNCCONF07_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 184
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا اسماعیلی

دانشجوی ارشد فلسفه و سطح سه حوزه علمیه قم.

چکیده

در طی تحقیق فلسفه و آداب جهاد از دیدگاه قرآن از تفسیر نمونه ، پی خواهیم برد که جهاد معنای عامی است که شامل هر گونه تلاش و کوششی می گردد بنابراین در قرآن برای بیان جهاد اصطلاحی اغلب از واژه های قتال و مقاتله استفاده شده است . از طرفی خواهیم دانست که جهاد طبق توضیح مفسر گرامی فضیلت بسیاری دارد و بر دو گونه است : ابتدایی و دفاعی .همچنین خواهیم خواند که انگیزه های جهاد در اسلام: دفاع، رفع مانع از ایمان و توحید، آزادی دعوت و رفع مانع از تبلیغ و در نهایت یاری مظلومان است . و در ضمن اسلام در کنار مساله ی جهاد، مسلمانان را موظف به رعایت نکات و آدابی نیز نموده است ؛ از جمله دعوت دشمن به اسلام قبل از جنگ ابتدایی ، رعایت اصول انسانی ، احترام به مقدسات و همچنین از جایگاه واهمیت جهاد در شریعت اسلام خواهیم گفت که جهاد اسلامی اهدافی را تعقیب می کند و آنچه ما را از دیگران جدا می سازد همین است . جهاد اسلامی برای خاموش کردن فتنه ها، دفاع از خویشتن ، محو شرک و بت پرستی و برای حمایت از مظلومان وضع شده است . در قرآن کریم حتی خداوند به جهادگران بیدار سوگند یاد کرده است و فرموده: »سوگند به اسبان دونده (مجاهدان) در حالی که نفس زنان پیش می رفتند، سوگند به افروزندگان جرقه آتش سوگند به هجوم آوردندگان سپیده دم.و در آخر نیز با تعدادی از سوالات و شبهاتی که در مورد مساله ی جهاد مطرح است آشنا خواهیم شد. و انشاءاالله با استفاده از قرآن از دیدگاه تفسر نمونه و و در خلال بحث از نظریات محققین دیگر به دست خواهد آمدوالبته مقدمتا خواهیم دانست که معنای جهاد چیست ؟ آیا واجب است یا خیر؟ و نیز در پی آن بیان خواهیم داشت ؛ انواع جهاد و علل ضرورت اقدام به آن و آدابی که در ضمن اقدام به آن باید رعایت شوند چیست ؟ در اخربه این که چگونه می توان به این شبهه که "حکم »جهاد ابتدایی « با »آزادی عقیده« که اسلام مدعی آن است تناقض دارد" پاسخ گفت ؟

کلیدواژه ها

حقوق انسان،دفاع،آزادی عقیده،ظلم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.