تولید و ارزیابی خواص مکانیکی فولاد زنگ نزن آستنیتی 201 نانو / فوق ریزدانه توسط عملیات ترمودینامیکی مارتنزیت

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: پنجمین همایش مشترک انجمن مهندسی متالورژی ایران و انجمن ریخته گری ایران
  • کد COI اختصاصی: IMES05_309
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 869
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد معلمی

کارشناس ارشد مهندسی مواد دانشگاه صنعتی اصفهان

احمد کرمانپور

دانشیار مهندسی مواد دانشگاه صنعتی اصفهان

عباس نجفی زاده

استاد مهندسی مواد دانشگاه صنعتی اصفهان

احد رضایی

کارشناس ارشد مهندسی مواد دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

نیاز روز افزون صنعت به فولاد های با استحکام و چقرمگی بالا سبب شده که تولید فولادهای فوق ریز دانه در طی سالهای اخیربسیار موردتوجه قرار گیرد. بر این اساس تولید فولادهای زنگ نزن آستنیتی فوق ریزدانه /نانو ساختار به دلیل کاربرد گسترده این دسته از فولادها در صنایع گوناگون و ضعف استحکام تسلیم آنها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. فرایندمارتنزیت شامل عملیات کار سرد و آنیل بازگشتی، از فرایندهای ترمودینامیکی پیشرفته جدید جهت تولید فولادهای فوق ریز دانه است. هدف از پژوهش حاضر تولید و ارزیابی خواص مکانیکی فولاد زنگ نزن 201 فوق ریز دانه/ نانو ساختار توسط فرایند مارتنزیت بوده است. فولاد زنگ نزن 201 مورد استفاده در این تحقیق پس از ریخته گری، همگن سازی و فورج، تحت عملیات آنیل انحلالی قرار گرفت. سپس در مرحله اول به میزان 70% کاهش در ضخامت نورد شد و پس از آن به مدت 120 ثانیه در دمای 850 درجه سانتیگراد بازگشت داده شد. در مرحله دوم فرایند، پس از کاهش در ضخامت به میزان 60%، عملیات آنیل بازگشتی ثانویه در دمای 850 درجه سانتیگراد به مدت زمان 30 و 60 ثانیه روی آن صورت گرفت. نتایج نشان داد که عملیات بازگشت ثانویه در زمان 30 ثانیه منجر به ایجاد ساختاری با میانگین اندازه دانه 80 نانو متر شد. با افزایش زمان به 60 ثانیه ساختار تماما آستنیتی با میانگین اندازه دانه های 260 نانو متر بدست آمد. نمونه بدست آمده دارای استحکام تسلیم در حدود 1GPa و درصد ازدیاد طول مناسبی در حدود 30% بود.

کلیدواژه ها

فرایند ترمومکانیکی مارتنزیت، فولاد زنگ نزن 201، نورد سرد، آنیل بازگشتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.