مطالعه و مقایسه ویتامین های محلول در آب و چربی گیاه دارویی مریم گلی شکننده (Salvia macilenta) تحت شرایط اقلیمی متفاوت استان کرمان
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 59
متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
MPEC02_063
تاریخ نمایه سازی: 2 تیر 1403
چکیده مقاله:
مقدمه : محیط تاثیر زیادی در کیفیت و کمیت مواد موثره گیاهان داروئی دارد. مهمترین عوامل تغییر در این زمینه نور، حرارت، میزان بارندگی و خواص شیمیایی و فیزیکی خاک است . تغییر شرایط اقلیمی ، مواد موثره گیاهان را از نظر کمی و کیفی به شدت دستخوش تغییر قرار می دهد. گیاه جنس مریم گلی (Salvia) از خانواده نعناعیان از شناخته شدهترین گیاهان با اثرات درمانی متفاوت است . گیاهان دارویی بسترهای مهمی را برای سازگاری و دفاع در برابر عوامل محیطی تولید می کنند و در طب سنتی و افزودنی های صنعتی کاربرد دارند. از جمله مواد موثره در گیاهان می توان به ویتامین های محلول در آب و چربی اشاره کرد که در بسیاری از عملکردهای بیوشمیایی گیاهان و انسان نقش حیاتی دارند. هدف از این پژوهش ، مقایسه ی ویتامین های محلول در چربی و آب گیاه Salvia macilenta که از دو اقلیم متفاوت در استان کرمان (کهنوج و دهبکری ) جمع اوری شده اند، می باشد. مواد و روشها: گیاهان دارویی S. macilenta از دو اقلیم متفاوت گرمسیری (شهرستان کهنوج) و سردسیری (مسیر جبالبارز- دهبکری ) استان کرمان در مرحله گل دهی جمع آوری و شناسایی سیستماتیکی آنها انجام گرفت . جهت شناسایی کیفی ویتامین ها از دستگاه HPLC استفاده شد. نتایج : درگیاهان هر دو اقلیم دو ویتامین محلول در چربی شناسایی شد که در دهبکری آلفا توکوفرول به میزان ۷۷/۲ و رتینیل استات به میزان ۳۸/۰ میلی گرم بر گرم وزن خشک و در گیاهان کهنوج آلفا توکوفرول به میزان ۶۱/۲ و رتینیل استات به میزان ۳۷/۰ میلی گرم بر گرم وزن خشک بود. در بررسی ویتامین های محلول در آب، در هر دو اقلیم ، هفت ویتامین شناسایی که در گیاهان دهبکری ، آسکوربیک اسید به میزان (mg/۱۰۰g DW) ۸۴/۹۸، ریبو فلاوین به میزان (mg/۱۰۰g DW) ۴۳/۳۸، فولیک اسید به میزان((mg/۱۰۰g DW ۵۰/۱۸، پانتوتنیک اسید به میزان((mg/۱۰۰g DW ۴۳/۱۱، تیامین به میزان( (mg/۱۰۰g DW ۵۷/۵، بیوتین به میزان((mg/۱۰۰g DW ۵۴/۴ و نیاسین به میزان( (mg/۱۰۰g DW ۳۹/۳ اندازه گیری و در گیاهان کهنوج آسکوربیک اسید به میزان ۲۹/۱۱۹، ریبوفلاوین به میزان ۹۷/۴۷، فولیک اسید به میزان ۸۳/۲۳، پانتوتنیک اسید به میزان ۲۲/۱۵، تیامین به میزان ۲۴/۸، بیوتین به میزان ۰۷/۶ و نیاسین به میزان ۷۷/۳ میلی گرم در هر ۱۰۰ گرم وزن خشک بود. در هر دو اقلیم ، اسکوربیک اسید دارای بیشترین مقدار و نیاسین دارای کمترین مقدار بود. یافته های برجسته : مشخص شد ترکیب ویتامین های محلول در آب و چربی در هر دو اقلیم یکسان است اما از نظر مقدار با یکدیگر تفاوت داشتند. در بررسی ویتامین های محلول در چربی ، در هر دو منطقه ، آلفا توکوفرول دارای بیشترین و رتینیل استات دارای کمترین مقدار بود، که با استفاده از ازمون t در سطح طمینان ۹۵ درصد، تفاوت معنی داری بین دو منطقه با اقلیم متفاوت وجود نداشت . مقایسه ویتامین های محلول در آب در دو اقلیم نشان داد که آسکوربیک اسید، تیامین ، پانتوتنیک اسید، فولیک اسید، بیوتین و ریبوفلاوین به طور معنی داری در گیاهان کهنوج بیشتر از دهبکری بود . نتیجه گیری : اقلیم سرد و کوهستانی دهبکری و اقلیم گرم کهنوج موجب اختلاف در میزان ویتامین های محلول در چربی و ویتامین های محلول در آب شده است و این نشان از تاثیر آب و هوا و شرایط محیطی بر روی میزان ویتامین ها است ، اما تاثیری بر نوع ویتامین ها نداشت .
کلیدواژه ها:
نویسندگان
زینت صبوری
دانشجوی کارشناسی ارشد بیوشیمی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
فاطمه نژادعلیمرادی
گروه زیستشناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
فاطمه دانشمند
گروه زیستشناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
محبوبه میرحسینی
گروه زیستشناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران