سنجش و ارزیابی میزان پایداری شیوه های حمل و نقل شهری با استفاده از مدل جاپای بوم شناختی ( نمونه موردی : شهر ارومیه)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دوازدهمین کنفرانس بین المللی مهندسی حمل و نقل و ترافیک
  • کد COI اختصاصی: TTC12_217
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 709
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کیومرث حبیبی

استادیار گروه شهرسازی دانشگاه کردستان،سنندج، بلوار پاسداران، دانشگ

آرمان رحیمی کاکه جوب

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری دانشگاه کردستان،سنندج،بلوار

محمد حامد عبدی

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری دانشگاه کردستان،سنندج،بلوار

آرینا نصری

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری دانشگاه کردستان،سنندج،بلوار

چکیده

تفکر توسعه پایدار باعث گسترش و پیشرفت عظیمی درتحقیق و منجر به ابداع شاخصهای موثر در زمینه ارزیابی این مفهوم برای برنامه ریزان و دانشمندان محیط زیست شد. یکی از این شاخص ها که توجه بیشتری را در سطوح آکادمیک و سیاسی به خود جلب کرده است، ارزیابی جاپای بوم شناختی(EFA) است. رشد روز افزون جمعیت شهر ارومیه و در پی آن ازدیاد تعداد وسایل نقلیه درون شهری، مشکل حمل و نقل و ترافیک را به یکی از اصلیترین مشکلات این شهر تبدیل کرده است. در سال های اخیر در قالب طرحهای شهری و همچنین طرح جامع ترافیک تدابیری به منظور کاهش این مشکل با تکیه بر استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی صورت گرفته است اما نتوانسته موفقیت چندانی کسب کند. بنابراین در این پژوهش سعی شده است تا با روشی توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای و اسنادی، با استفاده از مدل جاپای بوم شناختی میزان پایداری هر کدام از شیوه های حمل و نقل شهری در شهر ارومیه مورد سنجش و ارزیابی قرار گیرد. نتایج پژوهش نشان میدهد که بیشترین میزان جاپای بوم شناختی مربوط به مینی بوس( 0,00055 هکتار) در شهر ارومیه و کمترین مقدار نیز مربوط به موتورسیکلت ( 0,000016 هکتار) در این شهر میباشد. خودروی شخصی( 0,00034 هکتار) و تاکسی ( 0,00011 هکتار) نیز بعد از مینی بوس به ترتیب بیشترین میزان جاپا را در سیتم حمل و نقل شهر ارومیه دارا میباشند. مقایسه میزان جاپای وسایل حمل و نقل شهری با مقادیر استاندارد نیز حاکی از آن است که به جز اتوبوس، سایر شیوه های حمل و نقلی شهر ارومیه از میزان جاپای بیشتری نسبت به استانداردهای جهانی برخوردارند.

کلیدواژه ها

جاپای بوم شناختی، شیوه های حمل و نقل شهری، پایداری شهری، شهر ارومیه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.