امکان سنجی تولید بلاستوسپورهای قارچ بیمارگر Beauveria bassiana روی محیط های کشت مایع و ارزیابی میزان زهرآگینی آن نسبت به کنه تارتن دولکه ای Tetranychus urticae در شرایط آزمایشگاهی

سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 60

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IPRJ-14-1_007

تاریخ نمایه سازی: 29 خرداد 1403

چکیده مقاله:

در پژوهش حاضر، تاثیر استفاده از مکمل های غذایی مختلف بر میزان تولید بلاستوسپور قارچ بیمارگر Beauveria bassiana (Bals.) Vuill. (جدایه IRAN ۱۳۹۵C) مورد بررسی قرار گرفت. در مرحله نخست، تاثیر عصاره فرآورده های کشاورزی مختلف مانند سبوس برنج، سبوس گندم، سبوس جو، سبوس ذرت و ضایعات سیب زمینی بر میزان تولید بلاستوسپور مورد بررسی قرار گرفت. یافته های به دست آمده نشان داد که محیط حاوی عصاره سبوس برنج بهترین شرایط را برای اسپورزایی فراهم نمود. سپس، مکمل های پروتئینی مختلف مانند پودر آب پنیر، سویا و پودر سفیده تخم مرغ با غلظت ۴ درصد به محیط کشت تهیه­شده از عصاره سبوس برنج اضافه شده و تاثیر آن ها بر میزان تولید بلاستوسپور ارزیابی شد. استفاده از این مکمل ها تاثیر مثبتی در افزایش میزان تولید بلاستوسپور نداشتند. در مرحله پایانی، تاثیر افزودن نمک های کلرید مختلف (KCl، MgCl۲ و CaCl۲) به محیط کشت منتخب بر افزایش میزان تولید بلاستوسپور مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج به ­دست ­آمده نشان داد که استفاده از کلرید کلسیم (CaCl۲) در مقایسه با سایر نمک های مورد مطالعه اثربخشی بیشتری در افزایش میزان تولید بلاستوسپور داشته است. سرانجام، زهرآگینی بلاستوسپورهای به­ دست ­آمده در محیط مایع و کنیدیوم های برداشت­شده از محیط کشت جامد نسبت به کنه تارتن دولکه ای Tetranychus urticae Koch مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج حاصل از آزمون زیست سنجی نشان داد که قدرت زهرآگینی بلاستوسپورهای به ­دست ­آمده در محیط مایع (LC۵۰ = ۳.۲۹ × ۱۰۶ Blastospore/ml) اختلاف معنی داری با کنیدیوم های تولید شده در محیط جامد (LC۵۰ = ۳.۲۳ × ۱۰۶ Conidium/ml) ندارد. یافته های حاضر حاکی از آن است که محیط های کشت مایع می توانند در توسعه برنامه های تولید انبوه قارچ بیمارگر B. bassiana مورد استفاده قرار گیرند.

نویسندگان

الهه حمزه ای

گروه حشره شناسی و بیماری های گیاهی، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران

امین صدارتیان جهرمی

گروه گیاه‎پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران

کتایون خردمند

گروه حشره شناسی و بیماری های گیاهی، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :