هم زمانی سل و سارکوئیدوز: گزارش موردی

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 180

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

CCRMED05_272

تاریخ نمایه سازی: 24 خرداد 1403

چکیده مقاله:

توبرکولوز یا سل (TB) و سارکوئیدوز شباهت های بالینی، ایمونولوژیک و رادیولوژیکی با هم دارند و تشخیص افتراقی آن ها اغلب با چالش روبرو می شود. موردهایی گزارش شده اند که در آن ها بیمار همزمان هر دو بیماری را داشته است. فرضیه ای وجود دارد که ادعا می کند TB و سارکوئیدوز هر یک قسمتی از طیف بیماری یکسانی هستند. چنین فرضی در تصمیمات درمانی تفاوت های مهمی ایجاد می کند؛ زیرا داروهایی که برای درمان سارکوئیدوز مصرف می شوند و سرکوب کننده ی سیستم ایمنی هستند، در بیماران TB اثر مطلوبی ندارد. در اینجا یک مورد بالینی از بیماری مبتلا به TB ریوی را گزارش می دهیم که طی روند درمانی TB علائم شدیدتری از خود بروز داد؛ در ادامه احتمال اینکه این علائم ناشی ازپیشروی طبیعی TB و یا مقاومت آن به درمان باشد را رد کردند، و وجود بیماری سارکوئیدوز در فرد تشخیص داده شد. بیمار مصرف داروهای سرکوب کننده ی ایمنی را شروع کرد و با بهتر شدن وضعیتش، درمان TB را به طور کامل و بدون بروز علائم به پایان رساند. مقدمه/ بیان مساله : سارکوئیدوز یک بیماری چند سیستمی است که با گرانولوم مشخص می شود. این بیماری معمولا با تظاهرات تنفسی و قلبی همراه است و کمتر از ۵ درصد نرخ مرگ و میر دارد. از طرف دیگر، توبرکولوز (TB) یک بیماری عفونی است که عامل آن مایکوباکتریوم توبرکولوز است (MTB) و مشخصه ی بافتی آن وجود گرانولوما با نکروز پنیری است. توبرکولوز می تواند خود عارضه ای ناشی از درمان سارکوئیدوز باشد؛ البته این دو بیماری به ندرت با هم نمود پیدا می کنند. تشخیص در صورت رخداد همزمان سارکوئیدوز و توبرکولوز می تواند چالش برانگیز باشد؛ چرا که درمان دو بیماری از یکدیگر متفاوت است. در همین رابطه، در این مطالعه موردی نادر از وجود همزمان TB ریوی و سارکوئیدوز در یک بیمار گزارش داده می شود. به عقیده ی ما، مورد مذکور از این لحاظ که هر دو بیماری می توانند بر روی ریه ها اثر بگذارند و در روند تشخیص دشواری ایجاد کنند منحصر بفرد است؛ البته در نهایت بیمار با درمان دوگانه به خوبی سلامت خود را بازیافت.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

Mahnaz Momenzadeh

Department of Clinical Pharmacy and Pharmacy Practice, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran

Atousa Hakamifard

Department of Infectious Diseases, School of Medicine, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran- Infectious Diseases and Tropical Medicine Research Center, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran