ارزیابی عملکرد تاب آوری زنجیره تامین کشاورزی با رویکرد DEMATEL و SWARA در محیط فازی (مطالعه موردی: محصول گندم منطقه سیستان و بلوچستان)
محل انتشار: فصلنامه مدیریت زنجیره تامین، دوره: 26، شماره: 82
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 136
نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_SCMJ-26-82_003
تاریخ نمایه سازی: 23 خرداد 1403
چکیده مقاله:
خوراک به عنوان اولین نیاز انسان برای بقا و سلامتی حائز اهمیت است. زنجیره تامین مواد غذایی و امنیت آن در جهت پاسخ به این نیاز یکی از دغدغههای انسانها است. زنجیره تامین کشاورزی به عنوان حلقه ابتدایی زنجیره تامین مواد غذایی اصلیترین بخش آن است. با توجه به آسیبپذیری زنجیره تامین کشاورزی و مشکلاتی از جمله قحطی در بحرانها و همهگیریها، شناسایی معیارهای موثر بر تابآوری زنجیره تامین کشاورزی با در نظر گرفتن بحران کووید-۱۹ به کمک روشهای تصمیمگیری، موجب آمادگی و پاسخ سریع در مواجهه با بحرانها و همهگیریهای پیشبینی نشده در آینده خواهد شد. در این پژوهش شناسایی معیارهای موثر بر پایداری زنجیره تامین کشاورزی براساس پیشینه پژوهش صورت گرفت و سپس این معیارها با روش دلفی نهایی شدند. بررسی روابط علت و معلولی و تعامل معیارها با یکدیگر و میزان اهمیت آنها به ترتیب با روش دیمتل فازی و سوارا فازی انجام شد. مطابق نتایج روش دلفی ۹ معیار در حوزه تاب آوری زنجیره تامین کشاورزی شناسایی شد. روش دیمتل فازی عوامل را به گروه علت و معلولی تقسیم کرد و نتایج نشان داد که عوامل گروه علت که شامل در دسترس بودن منابع، افزونگی و جریان اطلاعات و چابکی میشود، بهترتیب موثرترین و مهم ترین معیارها در تاب آوری زنجیره تامین کشاورزی محسوب می شوند. این پژوهش با ارائه موثرترین معیارهای تاب آوری زنجیره تامین کشاورزی به مدیران و صاحب نظران این حوزه کمک میکند تا در جهت بالا بردن امنیت غذایی در بحران هایی نظیر کووید-۱۹ گام بردارند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
پرستو سارانی
دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی صنایع، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران
علیرضا شهرکی
دانشیار گروه مهندسی صنایع، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران
سید علی بنی هاشمی
استادیار گروه مهندسی صنایع، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :