شاخص های خطر سلامت و بوم شناسی عناصر بالقوه سمی در خاک های سطحی میدان نفتی منصوری در جنوب شرق اهواز
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 101
فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JEHE-11-2_002
تاریخ نمایه سازی: 19 خرداد 1403
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: : عناصر بالقوه سمی جزء آلایندههای خطرناک محیطزیست هستند و برای انسان سرطانزا می باشند. این تحقیق در سال ۱۳۹۹ با هدف برآورد و ارزیابی خطرات سلامتی انسان و بوم شناسی محیط زیست عناصر بالقوه سمی در خاکهای سطحی میدان نفتی منصوری انجام شد.
مواد و روش ها: در این پژوهش در مجموع از هفت منطقه مورد مطالعه نمونه خاک تهیه گردید. در هر ایستگاه، پنج نمونه تصادفی از یک منطقه ۵ متر مربعی در یک نمونه مرکب مخلوط شدند و ۱ کیلوگرم خاک سطحی (عمق ۰ تا ۲۰ سانتیمتر) در کیسههای پلیاتیلن جمعآوری شد، بنابراین ۱۰۵ نمونه خاک تهیه گردید.
یافته ها: میانگین غلظت کادمیوم، سرب، نیکل، کروم، وانادیوم، مس و روی در خاک های سطحی میدان نفتی منصوری به ترتیب ۰۵/۱، ۱۱/۶۹، ۷۹/۸۶، ۱۴/۹۹، ۷۶/۲۳، ۳۴/۶۵ و ۲۲/۱۱۸ میلیگرم بر کیلوگرم به دست آمد. بالاترین و پایین ترین مقادیر شاخص ریسک اکولوژیکی بالقوه، مربوط به کادمیوم (۵۰/۱۵۷) و وانادیوم (۳۴/۰) بود. شاخص خطر سرطان زایی برای عنصر کروم درمورد بزرگسالان (۵-۱۰×۲۵/۵) و کودکان (۴-۱۰×۹۱/۳) بالاتر از کادمیوم، سرب، نیکل و وانادیوم به دست آمد.
نتیجه گیری: شاخص های آلودگی عناصر سمی بالقوه نظیر مقادیر فاکتور آلودگی، فاکتور غنی شدگی و شاخص زمین انباشت نشان داد که سرب و کادمیوم بیشترین تاثیر را بر روی آلودگی خاک داشتند که سطوح عناصر بالقوه سمی غلظت بالایی را در مقایسه با مقادیر زمینه و میانگین جهانی داشت که این نشان دهنده این است که نشت نفت خام، تردد وسایل نقلیه سبک و سنگین و فعالیت های انسانی مرتبط در این منطقه به میزان قابل توجهی در افزایش سطوح عناصر بالقوه سمی در این خاک ها کمک کرده است. به نظر می رسد عناصر بالقوه سمی که سلامت انسان را تهدید نمی کنند و مشکلات بهداشتی و بیماریزایی را به وجود نمی آورند.
کلیدواژه ها:
potentially toxic elements ، toxic metals ، soil pollution ، human health ، carcinogenic risk index ، عناصر بالقوه سمی ، فلزات سمی ، آلودگی خاک ، سلامت انسان ، شاخص خطر سرطان زایی
نویسندگان
محمد ولایت زاده
.Master of Industrial Safety, Caspian Institute of Higher Education, Qazvin, Iran
محمدرضا مودی
Occupational health and environment expert, HSE unit, Zahedan gas power plant, Zahedan, Iran
مهدی میرنیا
Industrial Engineering Graduate, Zahedan Branch, Islamic Azad University, Zahedan, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :