بررسی پساساختارگرایانه گزیده ای از آثار محمدرضا شمس
محل انتشار: فصلنامه نقد ادبی، دوره: 17، شماره: 65
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 109
نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_LCQFN-17-65_002
تاریخ نمایه سازی: 13 خرداد 1403
چکیده مقاله:
ادبیات کودک به دلیل شکاف زمانی ای که بین کودکی نویسنده و مخاطب کودک وجود دارد، ماهیتا ادبیاتی دوسویه است. یکی از رویکردهای نقد ادبی که قادر است این دوگانگی را نشان دهد، نقد پساساختارگرایی و رویکرد ساخت زدایی دریدایی است. در این پژوهش با به کارگیری این رویکرد، برخی آثار تالیفی و خلاقانه محمدرضا شمس، یکی از نویسندگان مطرح و تاثیرگذار ادبیات کودک و نوجوان بررسی شده است. شیوه پژوهش توصیفی تفسیری است و انتخاب آثار به صورت نمونه گیری هدفمند انجام شده است. مولفه های ساخت زدایی، از جمله تقابل های دوگانه، تصمیم ناپذیری، سرگشتگی، بینامتنیت، مولف زدایی و تکرارپذیری را به خوبی در آثار شمس می توان بازشناخت که در این میان، بینامتنیت جایگاهی ویژه دارد. یافته های پژوهش نشان می دهد که آثار محمدرضا شمس با بهره بردن از این ویژگی های، خوانش را به سوی تکثر معنا و زایش مدام دلالت، هدایت می کند. سیالیت بینامتنی و لایه های چندگانه معنایی در این آثار حاکی از آن هستند که مخاطب پنهان متن، نه تنها مصرف کننده ای ایستا نیست، بلکه در برساختن معنای متن نقشی موثر و پویا ایفا می کند.
کلیدواژه ها:
Children's Literature ، deconstruction ، Derrida ، Mohammad-Reza Shams ، Poststructuralism ، پساساختارگرایی ، دریدا ، ساخت زدایی ، ادبیات کودک و نوجوان ، محمدرضا شمس.
نویسندگان
رقیه بهادری
Phd of Persian language and literature, Shiraz University, Shiraz, Iran.
فاطمه صادقی نقدعلی غلیا
Assistant Professor of Persian language and literature, Payame Noor university, Tehran, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :