ظرفیت زیستی مناطق بیابانی (بخش اول: تنوع باکتری ها)
محل انتشار: نشریه طبیعت ایران، دوره: 9، شماره: 1
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 81
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IRNAT-9-1_003
تاریخ نمایه سازی: 8 خرداد 1403
چکیده مقاله:
۷۱درصد از سطح زمین، آب و ۲۹درصد آن خشکی است. بیابان ها، در تمام قاره ها پراکنش دارند و ۳۳درصد کل سطح خشکی ها را دربرمی گیرند.مطالعات متعددی وجود دارد که نشان می دهد مساحت بیابان ها، به دلیل پدیده گرم شدن جهانی ناشی از مصرف بالای سوخت های فسیلی و آلودگی صنایع افزایش خواهد یافت.زندگی در نواحی بیابانی، به دلیل وجود شرایط سخت محیطی، بسیار چالشبرانگیز است و تنش های غیرزنده مانند خشکی، شوری، دمای خیلی بالا یا پایین، بر موجودات زنده (گیاهان و میکروب ها) تاثیر منفی دارد.تغییرات شدید دمایی، یکی از مهمترین خصوصیات مناطق بیابانی هستند، به طوریکه در طول روز، به سرعت و به دلیل نبود پوشش گیاهی، تابش نور خورشید باعث افزایش دما می شود و در شب، دما به شکل ناگهانی افت می کند. در برخی از بیابان های گرم، دمای روز به ۴۰ تا ۵۰ درجه سانتی گراد و در شب به صفر می رسد (Ramawat, ۲۰۱۰).تابش شدید نور خورشید، یکی دیگر از چالش های مناطق بیابانی است. در بیابان، تابش می تواند به GJ km۲ در سال برسد. دلایل این میزان تابش بالا، نزدیکی این بیابان ها به خط استوا و نیز کمبود ابر (آفتابی بودن هوا) است که باعث می شود مقادیر زیادی اشعه به سطح زمین برسد (Greenville, ۲۰۱۸).کمبود، یا نبود آب، تنش محیطی دیگری در مناطق بیابانی است. بیابان ها اکوسیستم های تحت کنترل آب هستند. جایی که زنده ماندن، به تعادل بین میزان آب ازدست رفته و آب دردسترس وابسته است.بیابان ها با میزان بارندگی سالانه کمتر از ۲۵۴ میلی متر، شناخته می شوند. فعالیت زیستی در اکوسیستم بیابان، وابسته به آب دردسترس است. میزان دردسترس بودن، به عوامل محیطی مانند دما، کاهش تبخیر، زمین شناسی منطقه و مقدار بارندگی بستگی دارد.
نویسندگان
مریم تیموری
استادیار پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران
عادل جلیلی
استاد پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.
پریسا محمدی
استاد، گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه الزهرا (س)، تهران، ایران و مرکز تحقیقات میکروبیولوژی کاربردی و بیوتکنولوژی میکروبی، دانشگاه الزهرا (س)، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :