ارزیابی روش ویدئوگرامتری برای محاسبه حجم عملیات خاکی در مقایسه با روش های مرسوم نقشه برداری زمینی
محل انتشار: فصلنامه زمین شناسی مهندسی، دوره: 17، شماره: 2
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 109
فایل این مقاله در 24 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JEG-17-2_004
تاریخ نمایه سازی: 30 اردیبهشت 1403
چکیده مقاله:
محاسبه حجم عملیات خاکی در معادن از موضوعات چالش برانگیز، پر هزینه و زمان بر این حوزه به شمار می رود. در پروژههای معدنی برای برنامه ریزی فروش محصولات تولید شده و محاسبه هزینه-عملکرد پیمانکاران، محاسبه احجام خاک برداری برای برآورد حجم استخراجی ضروری است. محاسبه احجام خاکی با چالش های زیادی مانند انتخاب بهترین ابزار و روش اندازه گیری، تطبیق نقشه های تولید شده در اپوک های مختلف، اعمال ضرایب تورم و تبدیل حجم به وزن همراه است. امروزه ابزارهایی چون اسکنرهای لیزری، توتالاستیشن ها و دوربین های متریک برای محاسبه احجام خاکی مورد استفاده قرار می گیرند. اما استفاده از آن ها هزینه بر بوده و نیاز به اپراتور با تجربه دارد. بنابراین لازم است روش های محاسبه احجام در زمان کمتر با دقت قابل قبول بررسی شود. در این تحقیق استفاده از گوشی های هوشمند برای برآورد بهینه حجم عملیات خاکی مورد ارزیابی قرار گرفته است. داده های تصویری به دست آمده از گوشی هوشمند با روش ساختار ناشی از حرکت (SFM) پردازش شد و خروجی آن برای تولید مدل رقومی ارتفاعی به منظور تخمین حجم عملیات خاکی استفاده شد. اختلاف حجم خاک محاسبه شده نسبت به روش های آزمایشگاهی و توتال استیشن برای دپو خاک و گودبرداری مورد مطالعه به ترتیب ۸۶/۳% و ۸۴/۱% است که نشان می دهد روش مورد استفاده در این تحقیق از دقت لازم برای محاسبه احجام خاکی برخوردار است، و با توجه به مزیت های زیادی که نسبت به روش های مرسوم از نظر هزینه و زمان دارد، می تواند جایگزین آن ها شود.
کلیدواژه ها:
Close Range Photogrammetry ، Smartphone ، Videogrammetry ، Structure from Motion ، Earthwork Volume. ، فتوگرامتری برد کوتاه ، تلفن هوشمند ، ویدئوگرامتری ، ساختار ناشی از حرکت ، حجم عملیات خاکی.
نویسندگان
اصغر میلان
دانشکده عمران، آب و محیط زیست دانشگاه شهید بهشتی
مهران شفیعی
دانشکده عمران، آب و محیط زیست دانشگاه شهید بهشتی
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :