بررسی تطبیقی عناصر نظامی و توصیف نبرد در دیوان متنبی و شاهنامه فردوسی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفتمین همایش بین المللی زبان و ادبیات فارسی
  • کد COI اختصاصی: ADABICONF07_083
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 156
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اکبر ملایی

دانشیار گروه زبان و ادبیات عربی، گروه زبان و ادبیات عربی، دانشکده زبان های خارجی، دانشگاه علی عصر (عج) رفسنجان

محمد اسلم رئیسی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته زبان و ادبیات عربی، دانشکده زبان های خارجی، دانشگاه علی عصر (عج) رفسنجان

فاطمه مهدی نژادطحان

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته زبان و ادبیات عربی، دانشکده زبان های خارجی، دانشگاه علی عصر (عج) رفسنجان

فاطمه خدایار پاریزی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته زبان و ادبیات عربی، دانشکده زبان های خارجی، دانشگاه علی عصر (عج) رفسنجان

چکیده

یکی از مهمترین مسائلی که در بررسی آبیات شاهنامه وهمچنین در ابیات دیوان متنبی به چشم می خورد مربوطبه صحنه های نبرد وحماسی وجایگاه این صحنه ها در ابیات این دوشاعر می باشد به طوری که شاهنامهفردوسی وهمچنین دیوان متنبی پر است از صحنه های نبرد وحماسی، و هر دوشاعر از تمثیل ها و آرایه هایادبی ظریفی که برای بیان صحنه های نبرد استفاده می کنند. می باشد. از سویی باید بیان کنیم که محتوایاشعار حماسی هردو شاعر نشان از شجاعت ؛ دلاوری ؛ مردانگی وجنگاوری وهمچنین انسانیت شخصیت هایبرجسته داستان ها می باشد. شخصیت های اصلی شاهنامه همچون رستم وسهراب با تمثیل ها وهنرنمایی هایشاعر در میدان نبرد به تصویر کشیده شده است ودر دیوان متنبی سیف الدوله قهرمان اصلی دیوان می باشد.این پژوهش به شیوه توصیفی وتطبیقی وبا استفاده از ابیات شاهنامه ودیوان متنبی بدین نتیجه رسید که روححماسه و حمایت قهرمانان داستان در بطن تصویر پردازی های رویکرد هر دو شاعر وجود دارد. از سویی بررسینشان می دهد که هر دو شاعر در زمینه تصویر سازی صحنه های نبرد به ابزارهای جنگی ونبرد همچون، سپاه ؛قدرت ؛ شجاعت، خنجر ؛ رکاب ؛ زره ؛ نیزه وشمشیر ؛کمان ؛ طبل ؛ کلاه خود و... استناد نموده آند ودر زمینهتطبیقی عناصر مرتبط با تصویرسازی وتشبیه در صحنه های نبرد وحماسی هردو شاعر به مواردی همچون عناصرطبیعی مانند ابر ؛ دریا ؛ سیل وبا به شیر ؛ عقاب و.. استناد کرده اند؛ در حوزه تفاوت ها باید به این مساله اشارهکنیم که رویکرد فردوسی در تصویر سازی صحنه های نبرد رویکرد انسانی وجهانی می باشد ولی رویکرد حماسیمتنبی بیشتر قومی و با تکیه بر مدح سیف الدوله درباری می باشد.

کلیدواژه ها

فردوسی، متنبی، شاهنامه، دیوان، حماسه، نبرد، ا بزارآلات جنگی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.