مدل ساختاری مشکلات رفتاری کودکان بر اساس سلامت روان مادران: نقش میانجی گری هوش هیجانی

سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 161

فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_PEN-10-3_008

تاریخ نمایه سازی: 18 اردیبهشت 1403

چکیده مقاله:

مقدمه: کودکان سرمایه های ملی و انسانی کشور هستند. لذا سلامت روانشناختی و بررسی ابعاد روانی آنها از اهمیت بالایی بر خوردار است در این بین نقش والدین در این زمینه غیر قابل انکار است. هدف از پژوهش آزمون مدل ساختاری مشکلات رفتاری کودکان بر اساس سلامت روان مادران با توجه نقش میانجی گری هوش هیجانی بود. روش: این پژوهش از لحاظ هدف بنیادین و کمی و از نوع نوصیفی همبستگی و مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کودکان دارای تشخیص مشکلات رفتاری پیش از دبستان استان قم درسال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۲ بودند. از میان جامعه مذکور نمونه ای برابر با ۳۸۵ مادر که خود داوطلب همکاری بودند به روش نمونه گیری در دسترس به پژوهش وارد شدند. از پرسشنامه مشکلات رفتاری کودکان (Quay and Peterson)، پرسشنامه هوش هیجانی  (Bar-On)و پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ) جهت جمع آوری اطلاعات استفاده شد. داده ها به روش ماتریس همبستگی و مدل یابی معادلات ساختاری مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج : نتایج نشان داد که شاخص­های مدل پیشنهادی از برازش قابل قبولی برخوردار هستند. مسیر سلامت روان به مشکلات رفتاری (۰/۰۰۰P = , ۲۹۴-/۰ = β )، مسیر سلامت روان به هوش هیجانی (۰/۰۰۰P = , ۰/۵۷۰ = β) و مسیر هوش هیجانی به مشکلات رفتاری (۰/۰۰۰P = , ۳۶۷-/۰ = β )  گزارش می­شود. همچنین نقش میانجی هوش هیجانی در سطح ۰/۹۵ اطمینان مورد تایید قرار گرفت. نتیجه گیری: سلامت روان مادران اثرات معنادار بر هوش هیجانی و  مشکلات رفتاری کودکان دارد لذا توصیه می شود سهم متغیرهای فوق در ارزیابی، تشخیص و درمان مهم قلمداد شده و سازمان های مرتبط برنامه های پیشگیرانه احتمالی را در نظر گیرند.

نویسندگان

فاطمه بشری قمی

Master of Clinical Psychology, Department of Clinical Psychology, Qom Medical Sciences Unit, Islamic Azad University, Qom, Iran

محبوبه داستانی

Ph.D in clinical psychology, Department of Psychology, Shahab-Danesh University, Qom, Iran

سید مهدی سرکشیکیان

Ph.D in Educational Psychology , Department of Educational Psychology, Roudhen Branch, Islamic Azad University, Roudhen, Iran.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • White E, Zippel J, Kumar S. The effect of equine-assisted ...
  • Shahim S, Yousefi F, Ghanbari Mazidi M. Psychometric properties of ...
  • Dehshiri GR. Normization of Bar-an Emotional Questionnaire among students of ...
  • Goldberg, DP, Hillier, V F. A scaled version of general ...
  • Goldberg DP, Williams P. A user's guide to the General ...
  • Schnitzer G, Andries C, Lebeer J. Usefulness of cognitive intervention ...
  • Halberstadt AG, Cassidy J, Stifter CA, Parke RD, Fox NA. ...
  • نمایش کامل مراجع