ارزیابی فعالیت آنتی هیپوکسی نارینجین و نارینجنین در سه مدل خفگی، خونی و گردش خونی در موش سوری
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 102
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JMUMS-34-232_018
تاریخ نمایه سازی: 18 اردیبهشت 1403
چکیده مقاله:
سابقه و هدف: هیپوکسی کاهش اکسیژن موجود در بافت های بدن است که می تواند منجر به اختلال در عملکرد بدن شود هیپوکسی با پاتولوژی بیماری کوه گرفتگی، بیماری قلبی عروقی و سکته مغزی مرتبط است. هیپوکسی موجب استرس اکسیدتیو و تولید ذرات فعال اکسیژن می گردد. نارینجنین و نارینجین به طور گسترده در مرکبات وجود دارند. این ترکیبات اثرات بیولوژیکی زیادی داشته، فعالیت آنتی اکسیدان های بالایی داشته و اثر خوبی هم در ایسکمی/ ری پرفیوژن دارند. تا امروز چیزی در خصوص فعالیت آنتی هیپوکسی این ترکیبات گزارش نشده است. این تحقیق به منظور بررسی فعالیت آنتی هیپوکسی این ترکیبات در موش انجام شده است.
مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی، اثر محافظتی این ترکیبات در دوزهای mg/kg ۲۰-۵ در مقابل مرگ و میر ناشی از هیپوکسی در موش سوری با سه مدل خفگی، خونی و جریان خونی مورد ارزیابی قرار گرفت. زمان زنده ماندن موش ها به دقیقه اندازه گیری شد. تمام مراحل آزمایشی مطابق با دستورالعمل های موسسه ملی بهداشت (NIH) در خصوص مراقبت و استفاده از حیوانات آزمایشگاهی انجام شد. کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی مازندران نیز پروتکل آزمایشی را تایید کرد. در تست هیپوکسی خفگی، فنی توئین (۵۰ میلی گرم بر کیلوگرم، داخل صفاقی) و در دو تست بعدی پروپرانولول (۲۰ و ۳۰ میلی گرم بر کیلوگرم، داخل صفاقی) به عنوان کنترل مثبت به کار رفتند. در تمامی تست ها، نرمال سالین به عنوان کنترل منفی به کار گرفته شد.آنالیز واریانس یک سویه و متعاقب آن نیومن کولز با کمک نرم افزار گراف پد پریزم ۸ به منظور تعیین اختلاف بین میانگین ها استفاده شد.
یافته ها: در مدل گردش خونی، هر دو ترکیب تاثیر بسیار خوبی از خود نشان دادند. تاثیرات کاملا وابسته به دوز بود. نارینجین در دوز mg/kg ۵ زمان مرگ را تقریبا ۷/۳ دقیقه افزایش داد(۰/۰۱P<). نارینجنین در دوز mg/kg ۱۰ به طور معنی داری زمان مرگ را ۳/۲ دقیقه افزایش داد (۰/۰۱P<). این ترکیبات در این دوزها اثری مشابه پروپرانولول که به عنوان کنترل مثبت به کار رفت از خود نشان دادند. در مدل خونی، تنها نارینجین تاثیر بسیار خوبی و وابسته به دوز از خود نشان داد. این ترکیب در mg/kg ۵ زمان مرگ را حدود ۵/۴ دقیقه افزایش داد (۰/۰۱P<). نارینجنین حتی در دوز mg/kg ۴۰ نیز تاثیری نداشت. نارینجین در mg/kg ۵ و نارینجنین در mg/kg ۴۰ اثری مشابه پروپرانولول از خود نشان دادند. در مدل خفگی، هر دو ترکیب تاثیر بسیار خوبی از خود نشان دادند. تاثیرات آن ها کاملا وابسته به دوز بود. نارینجین در mg/kg ۵ زمان مرگ را ۷/۲دقیقه افزایش داد (۰/۰۰۱P<). در دوز mg/kg ۱۰ زمان مرگ ۱۰ دقیقه اضافه شد و به ۲۹ دقیقه رسید (۰/۰۰۰۱P<). نارینجنین نیز در mg/kg۵، زمان مرگ موش ها را ۴/۲ دقیقه افزایش داد (۰/۰۵P<). در دوز mg/kg ۱۰ زمان مرگ ۱۰ دقیقه اضافه شد و به ۲۷ دقیقه رسید (۰/۰۰۰۱P<). نارینجنین در دوز mg/kg ۵ و نارینجنین در دوز mg/kg ۱۰ اثری مشابه فنی توئین که به عنوان کنترل مثبت به کار رفت، ایجاد کردند (۰/۰۵P<).
استنتاج: با توجه به نتایج این مطالعه مشخص شد که نارینجین فعالیت محافظتی بسیار خوبی را در تمامی مدل های از خود نشان می دهد. نارینجنین تنها در مدل خونی موثر نبود. نتیجه این تحقیق می تواند پاسخگوی اثرات قلبی عروقی و تاثیر خوب آن ها بر ایسکمی/ ری پرفیوژن باشد.
کلیدواژه ها:
hypoxia ، asphyctic hypoxia ، haemic hypoxia ، circulatory hypoxia ، naringenin ، naringin ، citrus ، هیپوکسی ، هیپوکسی خفگی ، هیپوکسی خونی ، هیپوکسی جریان خون ، نارینجین ، نارینجنین ، مرکبات
نویسندگان
امین بارانی
PhD Student in Medicinal Chemistry, Pharmaceutical Sciences Research Center, Hemoglobinopathy Institute, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran
حسین رضایی
Pharmacy Student, Ramsar Campus, Mazandaran University of Medical Sciences, Ramsar, Iran
کریم اله دینی
Pharmacy Student, Ramsar Campus, Mazandaran University of Medical Sciences, Ramsar, Iran
محمد علی ابراهیم زاده
Professor, Pharmaceutical Sciences Research Center, Hemoglobinopathy Institute, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :