بررسی جایگاه عناصر کلیدی و اصول پایه ای الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در کتاب های درسی دوره متوسطه اول

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 112

فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_QAIIE-8-3_001

تاریخ نمایه سازی: 12 اردیبهشت 1403

چکیده مقاله:

هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی میزان توجه به عناصر کلیدی و اصول پایه ای الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در کتاب های درسی دوره ی متوسطه ی اول بود. روش: پژوهش از نظر هدف کاربردی و به لحاظ روش کمی است و با توجه به ماهیت آن از روش تحقیق توصیفی از نوع تحلیل محتوا استفاده گردید. جامعه آماری این پژوهش شامل محتوای تمامی کتاب های درسی دوره ی  متوسطه ی اول در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ می باشد. نمونه ی آماری دربردارنده ۱۰ جلد کتاب در ۳ عنوان(پیام های آسمان، تفکر و سبک زندگی و مطالعات اجتماعی) در پایه های هفتم، هشتم و نهم بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب گردید. در این پژوهش از فهرست وارسی تحلیل محتوای محقق ساخته و برای تعیین روایی ابزار پژوهش از روش روایی محتوایی و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آنتروپی شانون استفاده شد.   یافته ها: یافته های پژوهش  نشان داد که در بین کتاب های مورد بررسی  بیشترین  فراوانی شاخص های عناصر کلیدی و اصول پایه ای مربوط به کتاب های مطالعات اجتماعی با فراوانی ۱۴۹۶ واحد و ۴۵/۴۹ درصد وکمترین فراوانی مربوط به کتاب های تفکر و سبک زندگی با فراوانی ۶۳۰ واحد و ۸۳/۲۰ درصد می باشد. در میان شاخص عناصر کلیدی و اصول پایه ای الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، شاخص عناصر کلیدی با فراوانی ۲۱۰۵ واحد و ۵۹/۶۹ درصد بیشترین سهم را دارد و کمترین سهم نیز مربوط به شاخص اصول پایه ای  با ۹۲۰ فراوانی و ۴۱/۳۰ درصد می باشد همچنین  بیشترین توجه به  عناصر کلیدی اختصاص به کتاب تفکر و سبک زندگی پایه ی هشتم ( مشترک دختران و پسران) با فراوانی ۱۱۰ واحد و ۱۳/۵۲ درصد و کمترین توجه  مربوط به کتاب تفکر و سبک زندگی پایه ی هشتم (ویژه ی پسران)  با فراوانی ۶ واحد و ۸۴/۲ درصد بود. علاوه بر این  بیشترین توجه  مربوط به اصول پایه ای اختصاص به کتاب مطالعات اجتماعی پایه ی هفتم با فراوانی ۷۲ واحد و ۸۶/ ۴۱درصد و کمترین توجه  مربوط به کتاب مطالعات اجتماعی پایه ی هشتم  با فراوانی ۴۹ واحد و ۴۹/۲۸ درصد بود.  نتیجه گیری: با توجه به این که  شاخص های مورد  مطالعه  از توزیع یکسانی برخوردار نبوده،  امید است برنامه ریزان درسی و تهیه کنندگان کتاب های درسی با تقویت این شاخص ها به صورت یکسان سبب ارتقای شاخص های عناصر کلیدی  و اصول پایه ای الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در میان دانش آموزان باشند.

کلیدواژه ها:

Iranian Islamic Model of Progress ، Textbooks ، Content Analysis ، Shannon entropy. ، الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت ، کتاب های درسی ، تحلیل محتوا

نویسندگان

محمود شرفی

Payam Noor University

سیروس محمودی

Payam Noor University

مهناز کرمی

philosophy of education, Ministry of Education

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Speelman, S. A. (۲۰۱۸). A Mixed-Methods Study of Academic Achievement ...
  •  اجاقی، صبا. آقایی فیروزآبادی، سید محمود(۱۳۹۹). طراحی مدل مفهومی ...
  •  بهمنی، سجاد. احمدی اوندی، ذوالفقار. ملتفت، حسین. بهمنی، سهیلا ...
  •  نصر اصفهانی، محمد. معصومی نیا ، غلامعلی. منتظر، راحله(۱۳۹۸). ...
  •  خوش چهره، محمد. نیک بخش، حبیبی (۱۳۹۱). اصول پایه ...
  •  شرفی، محمود، محمودی، سیروس. پورخواجه، مائده(۱۳۹۹). بررسی جایگاه مولفه ...
  •  طلابکی طرقی، اکبر(۱۳۹۸). بررسی و نقد سند الگوی پایه ...
  • کرمی، سمانه. عنایتی، ترانه. نیازآذری، کیومرث(۱۴۰۱) . بررسی وضعیت موجود ...
  •  مذبوحی، سعید. فیاض، ایراندخت ( ۱۳۹۶). تحلیل و بررسی ...
  •  نواختی مقدم، امین. خالقی، زینب (۱۳۹۷). بررسی نسبت نظام ...
  • نمایش کامل مراجع