ارزیابی شاخص های کالبدی رشد هوشمند در منطقه سه کلانشهر تبریز

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی معماری،عمران،شهرسازی،محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU03_2072
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 31
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا فرشی

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت شهری دانشگاه تبریز

هادی حکیمی

دانشیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه تبریز

فیروز جعفری

دانشیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه تبریز

چکیده

گسترش سریع شهرها، اکثر کشورهای جهان را بامشکلات متعددی مواجه ساخته است . بطوری که نه تنها سیاست های شهرسازی بلکه مسائل اقتصادی ، اجتماعی و زیست محیطی بسیاری از مناطق شهری تحت تاثیر این پدیده قرار گرفته اند. هر چند افزایش جمعیت علت اولیه ی گسترش سریع شهرها محسوب می شود، لیکن پراکندگی نامعقول آن اثرات نامطلوبی بر محیط طبیعی و فرهنگی جوامع دارد. تلاشهای زیادی برای برطرف ساختن اثرات منفی گسترش پراکنده شهرها به عمل آمده که عمده ترین آنها راهبرد رشد هوشمند است . در واقع رشد هوشمند به عنوان پاسخی برای تداوم مشکلات توسعه پراکنده و نتایج منفی آن به وجود آمده است . در این پژوهش هدف شناسایی ظرفیت های کالبدی به منظور توسعه با اصول رشد هوشمند در منطقه سه تبریز است . پژوهش حاضر از حیث هدف کاربردی - عملی و از حیث ماهیت و روش، توصیفی - تحلیلی می باشد که شیوه گردآوری دادهها، اسنادی ، کتابخانه ای و میدانی بوده به منظور تهیه نقشه شاخص های موثر از سیستم اطلاعات جغرافیایی ((GIS استفاده شده است .. نتایج تحقیق حاکی از آن است که همه ی قسمت های منطقه سه تبریز برای رشد هوشمند در سطح مطلوبی قرار ندارند و به حمایت و سرمایه گذاری های دولتی و خصوصی نیاز دارند. به طوری که در شاخص کالبدی در اکثر قسمت ها دچار کمبود سرانه و توزیع نامتوازن کاربری ها هستیم و این امر این شاخص را در منطقه ۳ شهر تبریز در وضعیت نامناسبی قرار داده و مستلزم توجه و رسیدگی می باشد.

کلیدواژه ها

رشد هوشمند، منطقه ۳، کلانشهر تبریز، شاخص کالبدی ، GIS

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.