واکاوی نقش مفهوم توده-فضا در تبیین فضاهای شهری مطلوب

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی معماری،عمران،شهرسازی،محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU03_2044
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 17
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ملیکا فدوی

دانشجوی کارشناسی ارشد طراحی شهری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، تبریز، ایران،

محمدتقی پیربابایی

استاد گروه شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی،دانشگاه هنر اسلامی تبریز، تبریز، ایران،

عاطفه صداقتی

استادیار گروه شهرسازی، دانشکده هنر، دانشگاه بجنورد، بجنورد، ایران،

چکیده

انسان همیشه با محیط خود در تعاملی دو طرفه روبرو بوده است . این تعامل به گونه می باشد که سبب خلق فضاهای نوین بوده ولی استفادههای بی ربط و نامناسب باعث خرابی آن نیز شده است . در روزگاران قدیم در بافت های شهری به خصوص در پهنه منطقه های مسکونی جداره بناها بصورت یک نواخت و هماهنگ بوده و اکثرا از دید بیننده نهفته بوده است . لیکن امروزه مخصوصا در مرمت و بازسازی بافت های قدیمی و کهنه به علت زوال قرارگیری قطعه بندی های زمین در یک ردیف و تحمیل ضوابط نا کار آمد نظام پروخالی ( توده و فضا ) باعث شده که جبهه های طراحی نشده ساختمانها در معرض دید بیننده قرار گیرند. هم چنین قوانین قطعه بندی پر و خالی برای بافت نوین نیز جهت خلق فضاهایی با کیفیت ادراکی بالا نا کارآمد است . از سوی دیگر شهرها از جمله مهم ترین جلوههای فرهنگ بشری هستند . مبانی توده و فضا مفهومی است که در علم جغرافیا و معماری مطرح می شود و به بررسی ارتباط بین تودهها و فضا در یک تعامل یکدیگر قرار دارند و با تغییر و تحول یکی ، دیگری نیز تحت تاپیر قرار می گیرد. که در این پژوهش به ارائه تعاریف و بررسی و جنع بندی نظریه های اندیشمندان در باب پرو خالی (توده و فضا ) ، قطعه بندی (تفکیک ) ، فضای شهری و کیفیت پرداخته می شود. روش این پژوهش منطبق بر تحلیل اسنادی -کتابخانه ای و مبتنی بر رویکرد توصیفی -تحلیلی است . نتایج پژوهش نشان دهنده آن است که طراحی مناسب و مطلوب توده و فضا تاثیر بسیار زیادی برای زیبایی و کارایی شهرها دارد. طراحی اصولی و درست فضاهای شهری با توزیع بهینه توده و فضا می تواند سبب ایجاد آرامش و کیفیت زندگی شهروندان را بهبود ببخشید. هم چنین باید توجه داشت که برای پیاده سازی درست این موضوع باید بر اساس زمینه هر بافت شهری طراحی صورت گیرد.

کلیدواژه ها

طراحی شهری - الگوی توده و فضا- فضاهای شهری - بافت های شهری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.