مقایسه ی اثربخشی آموزش تاب آوری خانواده، با آموزش امید به شیوه ی شناختی-معنوی، بر تاب آوری خانواده در مراقبین بیماران کلیوی تحت همودیالیز
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 168
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AFTJ-4-5_027
تاریخ نمایه سازی: 28 اسفند 1402
چکیده مقاله:
هدف: هدف از این پژوهش مقایسه ی اثربخشی آموزش تاب آوری خانواده، با آموزش امید به شیوه ی شناختی-معنوی، بر تاب آوری خانواده در مراقبین بیماران کلیوی تحت همودیالیز بود. روش پژوهش: روش پژوهش از نوع آزمایشی با دو گروه آزمایش و گواه با طرح پیشآزمون و پسآزمون و پیگیری ۴۵ روزه بود، جامعهی آماری، کلیه مراقبین بیماران کلیوی تحت همودیالیز شهر اصفهان در سال ۱۳۹۹- ۱۴۰۰ بود که در این پژوهش ۶۰ نفر از مراقبین به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به صورت تصادفی به سه گروه آموزش تابآوری خانواده (۲۰ نفر)، آموزش امید به شیوهی شناختی – معنوی (اسدی و همکاران، ۲۰۲۲)(۲۰ نفر) و گروه کنترل(۲۰ نفر) تقسیم شدند،افراد شرکت کننده در پژوهش در سه مرحله به پرسشنامهی تاب آوری خانواده سیکسیبی (۲۰۰۵) پاسخ دادند. یافته ها: دادههای گردآوری شده در دوسطح آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرنی) تحلیل شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss ورژن ۲۴ استفاده شد. تحلیل داده ها نشان داد که در مرحله پیگیری آموزش امید به شیوهی شناختی-معنوی و آموزش تاب آوری خانواده بر تاب آوری خانواده (۰۴/۲۳= Fو ۰۰۱/۰=P)و ابعاد حل مسئله (۱۱/۲۱= Fو ۰۰۱/۰=P)، معنویت، (۳۸/۴= F و ۰۰۳/۰=P)و پذیرش (۸۵/۱۰= Fو ۰۰۱/۰=P) تاثیر معناداری داشته است. نتایج آزمون تعقیبی نشان داد آموزش تاب آوری خانواده بر تاب آوری خانواده و ابعاد آن اثر معنادارتری داشته اند (۰۱/۰>p). نتیجه گیری: با توجه به یافته های پژوهش حاضر می توان از آموزش امید به شیوه شناختی-معنوی و آموزش تاب آوری خانواده برای افزایش میزان تاب آوری خانواده در بیماران کلیوی تحت همودیالیز استفاده کرد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
عبدالحسین فرهادی
دانشجوی دکتری، گروه روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران
غلامرضا منشئی
دانشیار، گروه روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران
زهرا یوسفی
استادیار گروه روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :