اثربخشی ذهن آگاهی بر کیفیت زندگی و سبک های مقابله ای مادران کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم
محل انتشار: فصلنامه مددکاری اجتماعی، دوره: 7، شماره: 2
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 132
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_SOWOR-7-2_005
تاریخ نمایه سازی: 25 اسفند 1402
چکیده مقاله:
مقدمه: اختلالات طیف اتیسم یکی از اختلالات دوران کودکی است که تاثیرات شدیدی بر زندگی و سلامت روانی اجتماعی خانواده بر جا می گذارد. از جمله آن ها می توان به سطوح بالای اضطراب، استرس، انزوا و بلاتکلیفی والدین و دیگر اعضای خانواده اشاره نمود. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی ذهن آگاهی بر کیفیت زندگی و سبک های مقابله ای مادران کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم انجام گردید.
روش: در این مطالعه شبه آزمایشی تعداد سی نفر از مادران کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم که در مرکز توانبخشی کودکان آفتاب شهر قدس دارای پرونده بوده و تحت آموزش و حمایت قرار داشتند، انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. بعد از انجام پیش آزمون و شرکت گروه آزمایش در هشت جلسه ذهن آگاهی از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد. در این پژوهش، پرسشنامه کیفیت زندگی SF-۳۶ و سبک های مقابله ای لازاروس مورد استفاده قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق روش های آماری توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (تحلیل کواریانس چند متغیره) و به کمک نرم افزار تحلیل آماری SPSS۲۳ انجام گردید.
نتایج: نتایج به دست آمده از تحلیل داده ها نشان از تاثیر مثبت و معنی دار ذهن آگاهی بر روی کیفیت زندگی و سبک های مقابله ای مادران کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم داشت.(۰۵/۰>P)
بحث و نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد ذهن آگاهی موجب ارتقای کیفیت زندگی و بهبود سبک های مقابله ای مادران کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم می شود، لذا با تکیه بر این یافته ها اجرای این سبک از مداخله در مراکز مشاوره وکلینیک های مددکاری اجتماعی و بهزیستی توصیه می گردد.
کلیدواژه ها:
Mindfulness ، Quality of Life ، Coping Strategies ، Mothers of Children with Autism Spectrum Disorder ، ذهن آگاهی ، کیفیت زندگی ، سبک های مقابله ای ، مادران کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم
نویسندگان
معصومه هوشیار
Imam Khomeini international university
علیرضا کاکاوند
Imam Khomeini international university
عبدالجواد احمدی
Imam Khomeini international university
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :