بررسی پارامترهای کیفیت رسوبات سرشاخه های رودخانه سیروان-سد ژاوه سنندج (۱۴۰۰-۱۳۹۹)
محل انتشار: مجله علوم زمین خوارزمی، دوره: 9، شماره: 2
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 94
فایل این مقاله در 25 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_GNF-9-2_009
تاریخ نمایه سازی: 21 اسفند 1402
چکیده مقاله:
سد ژاوه بر روی رودخانه سیروان بعد از دو شاخه اصلی گاوه رود و قشلاق واقع شده و با هدف انتقال آب جهت استفاده در بخشهای کشاورزی احداث گردید. بر این اساس، نمونهبرداری در پنج ایستگاه منتخب از رسوبات سطحی در دو شاخه قشلاق و گاوهرود و همچنین در محل آبگیری سد ژاوه صورت گرفت. در این مطالعه ۹ پارامتر در رسوبات (فرمهای مختلف نیتروژن و فسفرTOC ، pH، Eh) جهت تعیین کیفیت و پیش بینی روند تغذیه گرایی سد ژاوه بررسی گردید. کیفیت رسوبات در ایستگاههای مختلف نشان داد که حاوی آلودگی آلی (نیتروژن) و معدنی (فسفر) بالایی میباشند. براساس TOC% رسوبات منطقه کمی آلوده تا خیلی آلوده به خصوص در ایستگاههای ۲ و ۳ در شاخه قشلاق در نظر گرفته شد اما کیفیت رسوب در ایستگاه ۴ ( شاخه گاوه رود) بهتر و در گروه متوسط طبقه بندی گردید. در تحقیق حاضر تغییرات شاخصOPI و ONI و مقایسه با استاندارد شاخص آلی بیانگر آلودگی بالای رسوبات منطقه است. همچنین با توجه به بالا بودن غلظت میانگین فسفرکل (۱۷۸± ۲۰۷۵ میلیگرم بر کیلوگرم وزن خشک) و فسفر قابلدسترس (۱۴۲±۶۶۶ میلیگرم بر کیلوگرم وزن خشک) در مسیر رودخانههای منتهی به سد خطر غنی شدن سد ژاوه از نظر مواد مغذی نیز افزایش خواهد یافت. لذا با توجه به بالا بودن غلظت آلایندههای آلی و معدنی، پس از آبگیری سد ژاوه، کنترل تغذیهگرایی با در نظر گرفتن زمان ماند در مخزن به سختی امکان پذیر خواهد بود.
کلیدواژه ها:
Quality parameters ، Sediment ، Sirvan River ، Zhaveh Dam ، Sanandaj ، پارامترهای کیفی ، رسوبات ، رودخانه سیروان ، سد ژاوه ، کردستان
نویسندگان
Mahdieh Balouei
Iran Fisheries Science Research Institute
Hassan Nasrollahzadeh Saravi
Iran Fisheries Science Research Institute
Asieh Makhlough
Iran Fisheries Science Research Institute
Mohammad Kardar Rostami
Iran Fisheries Science Research Institute
Marzieh Rashidi Golrooye
Iran Fisheries Science Research Institute
Ahad Ahmadnezhad Chehreh
Iran Fisheries Science Research Institute
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :