ارزیابی اثر عوامل مختلف بر جوانه زنی و رشد گونه اسپرسی همدانی Hedysarum criniferum Boiss. تحت شرایط گلخانه و رویشگاه در مناطق نیمه خشک
محل انتشار: مجله مهندسی اکوسیستم بیابان، دوره: 11، شماره: 35
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 102
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_DEEJ-11-35_003
تاریخ نمایه سازی: 19 اسفند 1402
چکیده مقاله:
بررسی و شناسایی عوامل تاثیرگذار بر جوانهزنی و رشد گونههای با ارزش در اکوسیستمهای مرتعی، در برنامههای مدیریت، اصلاح و احیای مراتع ضروری است. در مطالعه حاضر تاثیر دوره آبیاری، شوری آب و درصد رس خاک بر جوانهزنی بذر و طول نهالهای جوانهزده گونه در معرض خطر اسپرسی همدانی Hedysarum criniferum به عنوان یکی از گونههای بومی و خوشخوراک مراتع ایران بررسی شد. از اینرو آزمایشی بر پایه فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با سه فاکتور دوره آبیاری در سه سطح ۷، ۱۰ و ۱۴ روزه، شوری آب در سه سطح کمتر از ۱، ۱-۲ و ۲-۴ دسی زیمنس بر متر و تغییرات رس در سه سطح ۰، ۱۰ و ۲۰ درصد و سه تکرار در شرایط گلخانهای انجام شد. به منظور بررسی عولمل موثر بر پارامترهای گیاهی گونه فوق از روش GLM استفاده شد. نتایج نشان داد که از بین سه تیمار فوق تنها تیمار دوره آبیاری بر طول نهالهای جوانهزده و درصد جوانهزنی گونه اسپرسی همدانی تاثیر معنیداری داشتند (%۵ = α)، به طوریکه بر اساس مقایسه میانگین شاخصها بیشترین درصد جوانهزنی و ارتفاع نهالهای جوانهزده در دوره آبیاری ۷ روزه مشاهده شد. نتایج نشان داد در شرایط رویشگاه ارتفاع و جوانه زنی گونه نسبت به بارندگی و EC به ترتیب افزایش و کاهشی بود در حالیکه نسبت به رس تا رس ۲۵% کاهشی و بعد از آن افزایشی بود. و با توجه به واکنش جوانهزنی و طول نهالهای جوانه زده اسپرسی همدانی نسبت به آبیاری میتوان اظهار داشت که در شرایطی که بارندگی کافی نیست، پیشبینی انجام آبیاری بر رشد بذور و زندهمانی گونه اسپرسی همدانی در پروژه های بذرکاری این گونه تاثیر بسزایی دارد و یا بایستی در زمانی بذرکاری انجام گیرد که احتمال بارندگی پس از کاشت بالا باشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
جاوید حیاتی
دانشگاه صنعتی
حمیدرضا کریم زاده
دانشگاه صنعتی
حمید متین خواه
دانشگاه صنعتی
حسین بشری
دانشگاه صنعتی
مصطفی ترکش اصفهانی
دانشگاه صنعتی
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :