بررسی و تحلیل دیدگاه های احمد غزالی در تفسیر حدیث «کلمه لا اله الا الله حصنی»*
محل انتشار: مجله عرفانیات در ادب فارسی، دوره: 12، شماره: 48
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 229
متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ERFAN-12-48_001
تاریخ نمایه سازی: 13 اسفند 1402
چکیده مقاله:
احمد غزالی تالیفی در قلمرو عرفان و کلام به نام «التجرید فی کلمهالتوحید» دارد که در آن مجموعه از لونی دیگر به اصل «توحید» نگریسته و دقایق بسیاری درباره آن بیان کرده است. التجرید با تفسیر حدیث «کلمه لا اله الا الله حصنی فمن دخل حصنی امن من عذابی» آغاز می شود و غزالی با تکیه بر آیات و احادیث و روایات در فصول مختلف و به صورت دقیق به تفسیر آن می پردازد. در این کتاب علاوه بر توحید به مباحث دیگری چونان ولایت و اقسام اولیا، مراتب وجود و .... پرداخته شده است. این پژوهش که بر مطالعات کتابخانه ای مبتنی است و با روش توصیفی- تحلیلی انجام می شود، دیدگاه های شیخ احمد غزالی را درباره توحید بررسی و تحلیل می کند. غور در این مجموعه آشکار می کند که شیخ برای باطن ذکر «لا اله الا الله» اهمیت زیادی قائل و معتقد است که اهالی عالم فضل که از زمره انبیا و خواص الهی هستند، بطن این ذکر شریف را درک می کنند، لیکن اهالی عالم عدل که از عنایت الهی دورند و خطاب «ا لست بربکم» را با اکراه و اجبار «بلی» گفته اند، دقایق وادی توحید را درنیابند. به اعتقاد شیخ بدایت ذکر «لا اله الا الله» کفر و نهایتش ایمان است.
کلیدواژه ها:
Ahmad Ghazzali ، Al-Tajrid fi Kalema Al-Tohid ، Monotheism“There is no God except Allah” verse ، غزالی ، التجرید فی کلمه التوحید ، توحید ، ذکر «لا اله الا الله».
نویسندگان
مهدی ملک ثابت
Yazd University
داود واثقی
Yazd University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :