خلاقیت استعاری در داستان های کوتاه زکریا تامر (مورد کاوی دو مجموعه داستان کوتاه صهیل الجواد الابیض و دمشق الحرائق)
محل انتشار: دوماهنامه جستارهای زبانی، دوره: 15، شماره: 2
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 78
نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_LRR-15-2_007
تاریخ نمایه سازی: 30 بهمن 1402
چکیده مقاله:
زبانشناسانشناختی منکر خلاقیت استعاری شاعران و نویسندگان نیستند. براساس نظریه "شعرشناسی شناختی" لیکاف و ترنر(۱۹۸۹) شاعران و نویسندگان درآثارشان اغلب از همان استعارههای مفهومی معمولی در زبان عادی و روزمره استفاده میکنند و خلاقیت شاعرانه نتیجه بکارگیری و تغییر استادانه همین استعارههای مفهومی روزمره در اثر بهره گیری از چهار ابزار مفهومی: گسترش، پیچیدهسازی، پرسش و ترکیب است. هدف اصلی از این پژوهش معرفی این شگردها و بررسی قابلیت کاربرد آنها در تحلیل شناختی پارهای از استعارههای نو در دو مجموعه از داستانهای کوتاه زکریا تامر(۱۹۳۱) نویسنده مشهور و معاصر سوری است. تحلیل دادهها نشان می دهد تامر در داستانهایش از همان استعارههای مفهومی روزمره استفاده کرده است. بنابراین، خلاقیت این نویسنده می تواند نتیجه بهرهگرفتن از ابزارهای نامبرده در کاربرد استادانه استعارههای معمولی باشد. برپایه تحلیل دادهها، تامر در آفرینش استعارههای بررسی شده، بیشتر از ابزار ترکیب و کمتر از ابزار پرسش بهره برده و از ابزارهای گسترش و پیچیده سازی به طور متوسط استفاده کرده است. نتایج بدست آمده همچنین نشان میدهد تامر با بهره گیری هوشمندانه از استعاره علاوه بر ایجاد ظرافت و زیبایی در بیان، مفاهیم و پیام داستانهایش را به خواننده انتقال میدهد.
کلیدواژه ها:
Cognitive Linguistics ، Metaphorical creativity ، Zakaria Tamer ، Damascus al Haraiq ، Sahil al- Jawad-al Abyad. ، زبان شناسی شناختی ، خلاقیت استعاری ، زکریا تامر ، صهیل الجواد الابیض ، دمشق الحرائق.
نویسندگان
FARIDE BAHRAMI
Arabic Language and Literature University of Bu-Ali- Sina ,Faculty of Humanities, Department of Arabic Language and Literature,Hamedan.
SALAHADIN ABDI
Salah Al-ddin Abdi Associate Professor, Arabic Language and Literature University of Bu-Ali- Sina ,Faculty of Humanities, Department of Arabic Language and Literature,Hamedan.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :