تحلیل محتوای کتاب های عربی دوره متوسطه دوم، رشته علوم انسانی، براساس مولفه های تربیت انقلابی با تاکید بر محتوای بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 587
فایل این مقاله در 23 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_EDUC-11-21_002
تاریخ نمایه سازی: 29 بهمن 1402
چکیده مقاله:
هدف از پژوهش حاضر، تحلیل محتوای کتاب های عربی متوسطه دوم براساس میزان توجه به مولفه های تربیت انقلابی در آن هاست و برای انجام دادن این پژوهش از روش تحلیل محتوای کیفی و کمی استفاده کرده ایم. جامعه پژوهش در بخش تحلیل محتوای کیفی، متن بیانیه گام دوم و بیانات امام خامنه ای را شامل می شود و در این حوزه، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، تمام مستندات مرتبط در سال های ۱۳۶۸ تا ۱۴۰۱ بررسی شده است. در بخش تحلیل محتوای کتاب های درسی، کتاب های عربی رشته علوم انسانی متوسطه دوم، موردنظر بوده و با توجه به ماهیت موضوع و به دلیل محدودیت جامعه آماری، از روش تمام شماری برای نمونه استفاده شده است. ابزار جمع آوری داده ها چک لیست محقق ساخته، مشتمل بر مولفه های تربیت انقلابی مبتنی بر بیانیه گام دوم با اعتبار ۰/۸۸ بوده و پایایی آن با استفاده از ضریب پایایی اسکات، به میزان ۰/۸۹ به دست آمده است. براساس نتایج تحقیق، هفت مقوله مبانی و اصول، نقاط قوت، فرصت های پیش روی، تهدیدها، راهبردها، سیاست ها و اهداف انقلاب اسلامی، مهمترین مولفه های تربیت انقلابی ازدیدگاه مقام معظم رهبری را تشکیل می دهند. نتایج تحلیل محتوا بیانگر آن است که در کتاب های موردنظر، درمجموع، ۲۴۵ بار به تربیت انقلابی اشاره شده که از این تعداد، ۸۲ مورد (۳۳/۴۷ درصد) به پایه دهم، ۸۶ مورد (۳۵/۱۱ درصد) به پایه یازدهم و ۷۷ مورد (۳۱/۴۲ درصد) به پایه دوازدهم اختصاص یافته است. بیشترین میزان توجه به مولفه های تربیت انقلابی در کتاب عربی پایه دهم و کمترین میزان توجه در کتاب عربی پایه دوازدهم دیده می شود. میزان توجه به مفاهیم تربیت انقلابی در بخش مبانی و اصول، ۱۳۰ مورد (۵۳/۰۶ درصد)، نقاط قوت انقلاب، سی مورد (۱۲/۲۴ درصد)، تهدیدها یک مورد (۰/۴۰ درصد)، راهبردها ۷۹ مورد (۳۲/۲۴ درصد) و سیاست ها پنج مورد (۲/۰۴ درصد) بوده و به دو بخش فرصت های پیش روی و اهداف انقلاب اسلامی توجهی نشده است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فاطمه علی پور
استادیار گروه آموزش علوم تربیتی، دانشگاه فرهنگیان، صندوق پستی۸۸۹-۱۴۶۶۵ تهران، ایران.
اعظم محمودی
استادیار گروه آموزش زبان و ادبیات عرب، دانشگاه فرهنگیان، صندوق پستی۸۸۹-۱۴۶۶۵ تهران، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :