اثر محلول پاشی اوره، پرولین و اسید آسکوربیک روی خصوصیات فیزیولوژیکی، عملکرد علوفه یونجه زرد (Melilotus officinalis L.) تحت شوری
محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کشاورزی، دوره: 15، شماره: 4
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 104
فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AGRY-15-4_002
تاریخ نمایه سازی: 29 بهمن 1402
چکیده مقاله:
بهمنظور بررسی اثر محلول پاشی اسمولیتها (پرولین و اسید آسکوربیک) و اوره بر عملکرد، رنگیزههای فتوسنتزی، تجمع اسمولیتها و کیفیت علوفه یونجهزرد (شبدر شیرین) (Melilotus officinalis L.)، در شرایط شور و غیرشور، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سالهای زراعی ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه ارومیه اجرا گردید. فاکتور اصلی شامل خاک شور و غیرشور و فاکتور فرعی شامل محلول پاشی با اسمولیتها، اوره و شاهد (اسپری آب) بود. در این تحقیق، خاک شور ( dS.m-۱۷/۶) و خاک غیرشور ( dS.m-۱۹/۰) بهعنوان فاکتور اصلی و محلول پاشی اسمولیتها (پرولین (۲۰ میلیمولار) و اسید آسکوربیک (پنج میلیمولار)) و اوره (۴۶ درصد نیتروژن: ۱۰ گرم در لیتر) و شاهد (اسپری آب) بهعنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. در شرایط شور، عمکرد زیست توده (بخش رویشی گیاه) و عملکرد دانه نسبت به شرایط غیرشور کاهش یافت و از طرفی، در هر دو شرایط، محلول پاشی اوره میزان عملکرد را افزایش داد. واکنش اجزای کیفیت علوفه به شوری متفاوت بود؛ شوری میزان فیبر محلول در اسید، فیبر محلول در آب و خاکستر کل را نسبت به شرایط غیرشور افزایش داد، اما میزان پروتئینخام، ماده خشک قابل هضم، کربوهیدراتهای محلول در آب و الیاف خام در شرایط غیرشور بیشتر بود. در شرایط شور، اوره بیشترین تاثیر را بر فیبر محلول در اسید و فیبر محلول در آب داشت. به طور کلی، عملکرد در شرایط شور کمتر از شرایط غیرشور بود و در هر دو شرایط، اوره بیشترین تاثیر را بر عملکرد داشت، از طرفی، اثر محلول پاشی بر کیفیت علوفه متفاوت بود، بهطوری که کیفیت برخی اجزا را کاهش و برخی دیگر را افزایش داد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سجاد رحیمی
گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی،دانشگاه ارومیه، ارومیه ، ایران
علیرضا پیرزاد
گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی،دانشگاه ارومیه، ارومیه ، ایران
جلال جلیلیان
گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی،دانشگاه ارومیه، ارومیه ، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :