واکاوی چالش های اشتغال و درآمد زایی زنان منطقه عشایری زردلان (معرفی رویکرد کیفی نظریه زمینه ای به مطالعات جغرافیای روستایی)
محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای، دوره: 7، شماره: 25
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 100
فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JZPM-7-25_009
تاریخ نمایه سازی: 26 بهمن 1402
چکیده مقاله:
با توجه به اهمیت اشتغال زنان عشایر در بهبود اقتصاد خانواده، پژوهش حاضر بر آن است تا مطالعهای کیفی، با هدف واکاوی چالشهای اشتغال و درآمدزایی زنان منطقه عشایر زردلان از استان ایلام، را انجام دهد. یکی از اهداف مهم مطالعه حاضر، معرفی نظریه زمینهای به پژوهشهای جغرافیای روستایی است. دادههای این مطالعه از طریق مصاحبه نیمه ساختارمند و بحث گروهی متمرکز و استفاده از اسناد و مدارک گردآوری شده است. در این پژوهش از رویکرد کیفی نظریه زمینهای و با بهرهگیری از روشهای کدگذاری باز، محوری و گزینشی، برای تحلیل دادهها استفاده شده است. منطقه مورد مطالعه، روستای زردلان در دهستان هلیلان میباشد. جامعه آماری را کلیه زنان عشایر منطقه مورد مطالعه که در زمینه تولید محصولات لبنی و صنایع دستی فعالیت داشتند، تشکیل میدهد. نمونهها هدفمند انتخاب شده و بر اساس نمونهگیری نظری تا رسیدن به اشباع تئوریک تعداد ۲۸ نفر انتخاب شدند. دادههای گردآوری شده در قالب ۴۹ مفهوم، ۷ مقوله عمده و یک مقوله هستهای کدگذاری و تحلیل شدند. ۷ مقوله عمده عبارت اند از: شرایط از تولید تا بازار، مشکلات تولیدی و کاهش سطح تولیدات زنان، وظیفه سنگین زنان عشایر، انزوای جغرافیایی مناطق عشایری، عدم حمایت دولت و مسئولین و تغییر سبک زندگی عشایر و سایرین و گرایش به مصرف تولیدات صنعتی. مقوله هستهای نیز که سایر مقولههای عمده را پوشش میدهد، مقوله مشکلات تولیدی و کاهش سطح تولیدات زنان است، نظریه زمینهای حاصله نهایتا در قالب مدلی پارادایمی بر اساس سه بعد شرایط، تعاملات و پیامدها ارائه شده است، علاوه بر این نتایج نشان داد که مشکلات تولیدی و کاهش سطح تولیدات زنان عشایر تعاملی است در مقابل شرایط حاکم بر مناطق عشایری و پیامد منفی تنزل جایگاه اقتصادی زنان عشایر را به دنبال دارد. همچنین، نتایج نشان داد که میانگین سنی زنان مورد مطالعه ۳۲/۵۸ بود. تولیدات این زنان در کل شامل ۸۵ درصد محصولات لبنی و ۱۵ درصد صنایع دستی بود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
معصومه جمشیدی
استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه غیرانتفاعی باختر، ایلام، ایران
علیرضا جمشیدی
دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، مدرس مدعو دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :