بررسی تغییرات زمانی و مکانی بارش های حدی ایران طی دوره های مختلف و ارتباط آن با گرمایش جهانی

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 49

فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_WEJMI-14-49_003

تاریخ نمایه سازی: 26 بهمن 1402

چکیده مقاله:

هدف: بارش­های حدی یکی از مهترین مخاطرات جوی و از جمله پیامدهای تعییر اقلیم در کشورهای دارای آب و هوای خشک تا نیمه خشک می­باشد. در صورت عدم برنامه­ریزی صحیح و مدیریت، این نوع مخاطرات خسارات اقتصادی و اجتمای زیادی را درپی دارد. هدف از این مطالعه شناسایی تغییرات زمانی و مکانی بارش­های حدی سالانه ایران بود. ابتدا داده­های شبکه بندی شده بارش با تفکیک مکانی ۱۵×۱۵ برای دوره آماری۵۰ ساله (۱۳۸۹-۱۳۴۰) مورد استفاده قرار گرفتروش­: سپس به منظور تغییرات درون دهه­ای بارش ایران دوره آماری مورد مطالعه به پنج دوره مساوی تقسیم گردیده است. برای انجام محاسبات از امکانات برنامه نویسی در نرم افزار متلب و سامانه اطلاعات جغرافیایی بهره گرفته شده است. سپس برای هر کدام از دوره­ها توزیع مکانی فراوانی، میانگین، ضریب تغییرات و روند؛ ترسیم و مورد تحلیل قرار گرفت. بهترین معیار برای انتخاب روزهای با بارش حدی، آستانه صدک ۹۵ به بالا و پوشش ۵۰ درصدی از کل مساحت کشور همراه با تداوم حداقل دو روز، مناسب تشخیص داده شد.یافته­ها: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که در دوره های مورد مطالعه بیشترین فراوانی و میانگین بارش­های حدی در ابتدا مربوط به کرانه­های ساحلی خزر و پس از آن نواحی شمال­غرب و غرب، بخصوص دامنه­های غربی زاگرس می­باشد. بررسی رخداد بارش­های حدی طی دوره­های مختلف نشان داد دوره سوم (۱۳۶۰-۱۳۶۹) دارای بیشترین فراوانی رخداد بارش­های حدی بوده است کما اینکه بالاترین ضریب تغییرپذیری بارش­های حدی مربوط به دهه اول (۱۳۴۰-۱۳۴۹) می­باشد به طوری که هسته بیشینه آن در نواحی مرکزی و جنوب­ شرقی کشور مشاهده شده است. در مجموع نتایج حاصل نشان داد که فراوانی و روند  بارش­های حدی در نیمه­های جنوبی کشور در همه دوره­ها روند افزایشی و در نیمه­های شمالی و بخصوص سواحل خزر روند کاهشی داشته است.

نویسندگان

فاطمه درگاهیان

استادیار پژوهش، عضو هیئت علمی بخش تحقیقات بیابان موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

مهدی دوستکامیان

دکتری تغییر اقلیم دانشگاه زنجان. ایران

مرضیه صادقی

کارشناسی ارشد آب و هواشناسی دانشگاه زنجان. ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Aguilar E, Aziz Barry A, Brunet M, Ekang L, Fernandes ...
  • Asakreh H, ۲۰۱۱. Fundamentals of Statistical Climatology, First Edition, Zanjan ...
  • Bazargan Lari A. (۲۰۰۶). Applied Linear Regression, Shiraz University Press ...
  • Berg P, Moseley C, Haerter J. O. (۲۰۱۳). Strong increase ...
  • Delima M, Isabel P, Santo F. E, Ramos A. M, ...
  • Ghasemifar E, Naserpour S, arezomandi L. (۲۰۱۷). Analysis of synoptic ...
  • Masoudian, S.A, Karsaz, S. (۲۰۱۵). Synoptic Analysis of Thickness Patterns ...
  • Soro G, Noufé D, Goula T, Shorohou B. (۲۰۱۶). Trend ...
  • نمایش کامل مراجع