ارزیابی و ارائه سیاست های توسعه و کارآمدی بافت های مساله دار شهری با مدل FAHP و سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS (مورد: منطقه ۱۲ کلانشهر تهران)
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 121
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JUPM-10-36_007
تاریخ نمایه سازی: 26 بهمن 1402
چکیده مقاله:
امروزه برنامه ریزان شهری به دنبال شناسایی بافتهایی هستند، که در زمینههای اجتماعی و کالبدی در اولویت نوسازی و بهسازی قرار دارند. با توجه به رشد شتابان شهرنشینی و افزایش فزاینده جمعیت شهرها، توجه به بافتهای مسالهدار که از سوی برخی متفکران از آنها به عنوان ثروت پنهان شهرها یاد شده است، اهمیتی دوچندان یافته است. این مقاله تلاش دارد تا با در نظر گرفتن تمامی عوامل موثر بر فرسودگی، به مدل جامع و کاربردی شناسایی پهنههای مختلف بافتهای شهری نائل آید. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است. هدف پژوهش کشف مهمترین نیروها و عوامل ازکارافتادگی در هر پهنه مسالهدار و ارزیابی و اتخاذ تدابیری برای توسعه و کارآمدی در جهت کاهش و از بین بردن این عوامل در جهت پایداری شهری است. برای این منظور معیارها، در ۴ دستهی کلان (اجتماعی/ فرهنگی، اقتصادی، کالبدی/ فضایی و محیطی) و ۲۰ زیر معیار طبقه بندی شدهاند. با نهایی شدن مدل کاربردی و از طریق مدل یکپارچه تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP) و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، محدودههای مسالهدار در بافت مورد مطالعه در آنها مشخص و مورد ارزیابی قرار گرفتهاند. یافتههای تحقیق نشان میدهد که معیارهای اجتماعی/ فرهنگی با ۲۹% وزن از مهمترین عوامل ناکارآمدی هستند، معیارهای کالبدی/فضایی با ۲۷% وزن در اولویت دوم قرار دارند.
کلیدواژه ها:
واژگان کلیدی : بافت مساله دار ، مدل کاربردی ، نقشه پهنه بندی ، تحلیل سلسله مراتبی فازی ، سیستم اطلاعات جغرافیایی
نویسندگان
اسفندیار جاسمی زرکانی
گروه شهرسازی، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین، قزوین، ایران
زهره داودپور
دانشیار و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین، قزوین، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :