زمین شیمی، کانی شناسی و شرایط تشکیل کانسنگ غیرسولفیدی چنگرزه (جنوب نطنز): رهیافتی برای ردیابی ذخایر برون زاد سرب و روی با سنگ میزبان کربناتی
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 101
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJCM-31-4_008
تاریخ نمایه سازی: 16 بهمن 1402
چکیده مقاله:
بررسی شرایط زمینشیمیایی-فلززایی و کانیشناسی برای تفسیر شرایط اکسایش برونزاد، تحرک، جدایش و تهنشست دوباره فلزها در تشکیل ذخایر سرب و روی غیرسولفیدی اهمیت بسیاری دارد. کانسار سرب-(نقره) چنگرزه که در این پژوهش به عنوان یک الگو بررسی شده در سنگ میزبان دولستونهای برشی تریاس میانی در فاصله ۷۵ کیلومتری شمالشرقی اصفهان، واقع شده است. کانهزایی به دو صورت درونزاد سولفیدی و برونزاد غیرسولفیدی (اکسیدی، کربناتی و سیلیکاتی)، رخ داده است که فراوانترین کانی های بخش برونزاد اسمیتزونیت، همیمورفیت، هیدروزینسیت، انگلزیت و سروزیت هستند. برپایه شواهد بدست آمده، جداسازی فلز بخش برونزاد در اثر تغییر تدریجی از ناحیه اکسایش اسیدی به شرایط قلیایی در سنگ دیواره کربناتی میزبان رخ داده است. پس از آن، تشکیل منطقه اکسایش در سنگ میزبان کربناتی با ایجاد "زره بندی" گالن توسط انگلزیت و چند واکنش بافر کننده pH تسهیل شده است. فعالیت بالای یون های SO۴۲- در ارتباط با اسید سولفوریک طی مرحله اکسایش منجربه رسوب انگلزیت نامحلول و کاهش چشمگیر Pb۲+ در سیال باقی مانده میشود. براساس شواهد این پژوهش، محدود بودن آبهای جوی و سفرههای آب زیرزمینی عمیق از کانسنگ غیرسولفیدی در برابر انحلال بعدی محافظت میکند که درک این شرایط نقش مهمی در ردیابی ذخایر برونزاد غیرسولفیدی دارد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
ابراهیم طالع فاضل
Bu-Ali Sina University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :