بررسی اثربخشی آموزش مقابله با باورهای غیر منطقی در بهبود باورداشت های فردی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: اولین همایش علمی دانشجویان علوم تربیتی ایران
  • کد COI اختصاصی: CISEDUCATION01_029
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2082
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمزه سلمانپور

کارشناس ارشد روانشناسی تربیتی، دانشگاه آزاد اسلامی نقده

تورج هاشمی

دانشیار گروه روانشناسی دانشگاه تبریز

ابوالفضل قاسم زاده علیشاهی

دانشجوی دکتری مدیریت آموزشی

چکیده

نظریه های اخیر در حوزه روان شناسی و روان درمانی شناخت را عاملی مهم و تأثیرگذار در رفتار، احساسات وعواطف می دانند. براساس این نظریه ها، سلامت روانی، قدرت سازگاری، احساس رضایتمندی و یا نارضایتی از زندگی و ... تاحد زیادی از چگونگی تفکر و ادراک فرد از خود، دیگران و رویدادهای زندگی متأثر می باشد. بنابراین بسیاری از رویکردهای درمانی معاصر در درمان مشکلات روان شناختی افراد، زوج ها و خانواده ها با این فرض که علت اصلی ایجاد اختلال ، ادراکتحریف شده و تفکر غیر منطقی است؛ محور فعالیت های درمانی خودشان را اصلاح و تفکر قرار می دهنددرمان عقلانی – عاطفیRET) نیز یکی از رویکردهای درمانی است که بر این اساس دارای فرضیه های خاص درباره مشکلات روان شناختی و نیز مجموعه تکنیک هایی برای سنجش و درمان این مشکلات می باشد (پل هاک درمان عقلانی – عاطفیRET)در زمینه ماهیت انسان بر این تأکید دارد که انسان موجودی است که بطور بالقوه هم ظرفیت تفکر منطقی را داراست و هم می تواند به گونه ای غیرمنطقی بیندیشد و ممکن است تحت تأثیر تجارب و محیط خانوادگی، اجتماعی و تربیتی اش به یکی از این دو شیوه گرایش پیدا کند (نقل از همان منبع، 1381 ، ص 123 ). تحقیقات زیادی نشانداده اند که تفکر بر عواطف اثر می گذارد و عواطف نیز در چگونگی اندیشیدن و پردازش محرک ها تأثیر می گذارد. با توجه بهروابط متقابل بین شناخت و عواطف، رویکردRETبر این باور قرار دارد که احساسات شادمانی و رضامندی و عزت نفس نتیجه تفکر منطقی و احساسات نارضامندی ، اضطراب و افسردگی تحت تأثیر تفکر غیرمنطقی هستند (الیس ، 1382 ، ص 64 ). ازسویی در این دیدگاه عنوان می شود که انسان حایز توانایی اندیشیدن روی محتوا و فرآیند تفکر خود می باشد یعنی همانطور که انسان می تواند به مشاهده اشیاء و افراد بپردازد در سطح رشد یافته تر می تواند درباره تفکر خود بیاندیشد. این دو ویژگی علاوه بر مسئول شناختن فرد در برابر اعمال و احساسات خود، اساس فرآیند، تشخیص و درمان رویکردRET را تشکیل می دهد. از آنجایی که افراد به یکی از دو شیوه تفکر منطقی و غیرمنطقی گرایش دارند و تفکر نیز با عواطف و رفتار در تعاملاست و از دیگر سو انسان با توانایی ذاتی اندیشیدن روی تفکر خود، این ظرفیت را دارد که به اصلاح به تفکر نامناسب خود پرداخته و خویش را از مضرات اضطراب ها و ناراحتی های روانی رها سازد، لذا اصلاح تفکر غیر منطقی مستلزم شناخت باورهای غیر منطقی است که ما را در مقابله با آن ها یاری کند

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.